Carlo Vivaldi, UniCredit: Proiectele de investiţii din sectorul public românesc nu merg aşa cum ne-am dori

Ziarul Financiar 13.03.2016

„UniCredit nu duce lipsă de proiecte în România care au nevoie de finanţare, dar ideea este să le selectăm pe cele potrivite“, a spus el.

Pe de altă parte, la nivel de corporate, piaţa din România este extrem de competitivă, toate băncile luptându-se pentru aceiaşi clienţi.

„Este adevărat că toate băncile au exces de lichiditate. Dar pe zona de corporate noi credem că avem o experienţă şi relaţii mai bune cu clienţii, avem contacte bune în regiune, iar calitatea activelor este mai bună“, a spus el.

UniCredit a înregistrat anul trecut o creştere a soldului creditelor de 4,8%, cu o creştere de 7,3% pe corporate şi o scădere de 1,4% pe retail.

Potrivit lui Vivaldi, sectorul bancar românesc are încă o problemă cu creditele neperformante, fiind extrem de important să existe un cadru adecvat pentru vânzarea acestora.

”Legislaţia trebuie să permită reducerea timpului de intrare în posesie a activelor preluate în contul garanţiilor, contractele de credit să fie uniforme, standardizate, astfel încât procesul de vânzare să fie mai simplu. Până în momentul în care nivelul NPL-urilor nu va fi acolo unde ne dorim, vom continua să vindem pachete”, a mai spus reprezentantul bancii.

La finalul anului trecut UniCredit a vândut un pachet de credite neperformante pe România de 340 mil. euro, la un preţ de 28 mil. euro, către grupul polonez Kredyt Inkaso.