Isărescu: Educaţia financiară nu trebuie făcută doar când băncilor le este greu. Reacţia poate fi adversă

Autor: Claudia Medrega 15.03.2016

Educaţia financiară se face cu voce tare, permanent, şi nu se face întrerupt, şi mai ales atunci când băncilor le este greu, pentru că reacţia publică poate să fie adversă, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a recomandat băncilor să investească masiv în educaţia financiară pentru a contracara costurile ignoranţei în acest sector şi să discute cu societatea românească, inclusiv cu clienţii nemulţumiţi, să găsească căi de reconciliere.

„Dacă daţi bani grei pe produse de genul «creditul care se ia imediat» de ce nu aţi da bani grei pentru educaţie financiară, pentru că oricum costă mult mai puţin decât aceste confuzii înrădăcinate în societatea românească. Educaţia financiară nu se face întrerupt. Se face cu voce tare, permanent. Cred că acum încercaţi să recuperaţi întreruperea cam lungă a efortului de educaţie financiară“, a declarat ieri Isărescu la un seminar de educaţie financiară organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR).

Guvernatorul BNR şi şefii de bănci au ieşit ieri împreună să vorbească la IBR despre problemele industriei bancare şi despre importanţa educaţiei financiare, după ce Isărescu a criticat recent „vocea stinsă“ a ARB şi a arătat că există con­fuzie foarte mare în rândul societăţii în privinţa legii dării în plată.