Cine este Beny Steinmetz, miliardarul israelian inculpat în scandalul retrocedări Fermei Băneasa. Are o avere de 2,3 miliarde de dolari

Autor: Ştefan Stan 16.03.2016

Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel, s-a născut în 1956. El a moştenit Steinmetz Diamond, o afacere din Geneva, de la tatăl său. În prezent, Beny are o avere estimată de 2,3 miliarde de dolari.

Steinmetz, împreună cu fratele său Daniel, au fondat ceea ce va urma să devină Beny Steinmetz Group Resources. În prezent, Beny ocupă un rol de consilier în Bordul Director al companiei. În martie, publicaţia elveţiană Le Temps a spus că Beny Steinmetz şi-ar fi vândut toate acţiunile către fratele său Daniel.

În decembrie 2008, un permis de exploatare e trei ani a fost acordat companiei sale în Guinea. Preşedintele Lansana Conte i-a cedat lui Steinmetz drepturile minelor de la nord de Simandou cu câteva zile înainte să moară, contra unei sume de 160 de milioane de dolari. Curând după tranzacţie, Steinmetz a vândut 51% din drepturile de exploatare către Vale, contra unei sume de 2,5 miliarde de dolari.

În 1997, el a format STI Ventures NV, o firmă de investiţii care se ax ape startup-uri din Israel. În 1999 el a cumpărat Tucows şi o altă firmă de investiţii, IMR. Prin intermediul companiei sale Scorpio,  Steinmetz deţine proprietăţi imobiliare în Kazakhstan, Rusia şi Europa de Est.

Departamentul de Justiţie din SUA, precum şi FBI, au investigat modul în care compania lui Steinmetz a obţinut drepturile de exploatare pentru minereul de fier din Simandou, Guinea, fiind suspectat de corupţie.

Beny Steinmetz este de asemenea un investitor de la Gabriel Resources.

Steinmetz locuieşte în Geneva, Elveţia. Este căsătorit şi are patru copii. Împreună cu soţia sa el se ocupă şi de fundaţia Beny & Agnes Steinmetz, care donează către şcoli şi spitale în Israel.

În România, pe 15 martie, Curtea de Apel Braşov a admis propunerea de arestare preventivă în lipsă pe numele a trei oameni de afaceri israelieni, în timp ce pentru al patrulea a dispus cercetarea în libertate, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Printre inclulpaţi se numără şi "Benny“ Steinmetz.

"Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici", au anunţat procurorii printr-un comunicat de presă.

DNA precizează că Paul Philippe al României i-ar fi promis omului de afaceri Remus Truică şi celorlalte persoane vizate de anchetă, între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendicase în România şi că "le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor".

Procurorii anunţă că au făcut demersuri pentru ca cei patru oameni de afaceri să ajungă în faţa organelor judiciare însă că aceştia se sustrag urmăririi penale, motiv pentru care au solicitat Curţii de Apel Braşov arestarea lor preventivă în lipsă, urmând ca instanţa să ia în discuţie solicitarea DNA luni, 14 martie.

În acelaşi dosar sunt cercetate mai multe persoane, printre care Paul Philippe al României şi omul de afaceri Remus Truică.