Noua metodă prin care companiile vor să-şi motiveze angajaţii

Ziarul Financiar 16.03.2016

Companiile din România sunt din ce în ce mai preocupate de motivarea angajaţilor prin diverse modalităţi care să crească productivitiatea acestora.

Într-o lume cu tehnologii din ce în ce mai avansate, un nou ”instrument” de HR este adus în discuţie. BYOD sau ”bring your own device” este un concept lansat în Statele Unite, prin care angajaţii au posibilitatea să vină la lucru cu propriile lor aparate: laptop, telefon, tabletă etc.

”Avantajele acestui nou concept pot fi de ambele părţi. Angajatul se simte mai confortabil să-şi folosească aparatul cu care este deja obişnuit, iar angajatorul nu mai are nevoie să facă investiţii constante în materialele tehnice. În plus, angajaţii aleg să folosească tehnologie de ultimă generaţie, mult mai performantă şi mai eficientă decât cea pe care un angajator o poate pune la dispoziţie pentru lucrul zilnic”, spune Andreea Suciu, avocat în dreptul muncii şi coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii al casei de avocatură Noerr.

Conceptul BYOD a fost creat în 2009 printr-o campanie realizata de Intel şi are deja rezultate în mai multe ţări. Potrivit statisticilor, implementarea conceptului creşte productivitatea angajaţiilor cu aproape 75%. Angajaţii companiilor din Brazilia şi Rusia aplică acest concept în proporţie de 44%. Studiile mai arată că angajatorii nu sunt în măsură să îşi oprească angajaţii să-şi aducă propriile device-uri la locul de muncă, iar 95% dintre angajaţi declară că folosesc la lucru cel puţin un dispozitiv personal.

”Conceptul BYOD este unul cu rezultate privind eficienţa angajaţilor, dar companiile trebuie să înţeleagă că nu pot impune acest concept, pentru că nu toţi angajaţii vor să lucreze cu propriile lor aparate la locul de muncă. Cei care vor să îl adopte trebuie să ia în considerare reglementarea unor aspecte ce ţin de lege şi drepturile muncii. Este important să se ţină cont de orele suplimentare, asigurarea unor cheltuieli, soft-uri, mentenanţă, traininguri. În plus, mai vorbim şi de implementarea unui regulament intern privind drepturile şi obligaţiile salariaţilor legate de utilizarea device-urilor proprii la locul de muncă”, mai spune Andreea Suciu, avocat Noerr