Cea mai mare companie din România intră pe mâna managerului cu numărul şase. Tot un francez

Autor: Corina Mirea 17.03.2016

În ultimii 15 ani, Dacia, producătorul de maşini din Mioveni, a devenit cea mai mare companie din România, detronând OMV Petrom SA. Afacerile Automobile Dacia au crescut de 18 ori de la începutul anului 2000 şi până în 2014, de la 230 mil. euro la peste 4,2 mld. euro.

În era franceză Renault, producătorul de automobile Dacia a fost proiect de management pentru cinci directori generali. Singurul român care a stat la cârma uzinei din Mioveni a fost Constantin Stroe, cel care şi astăzi este unul dintre oamenii-cheie ai businessului Renault în România, fiind membru în consiliul de administraţie al Automobile Dacia.

După el, grupul a adus la conducerea Dacia doar manageri francezi, potrivit datelor centralizate de ZF, iar din aprilie noul şef al uzinei din Mioveni va fi tot un francez, Yves Caracatzanis. Astfel, pro­ducătorul de maşini care a ajuns să deţină prima poziţie în topul celor mai mari companii din România şi care este şi cel mai mare exportator de pe piaţa locală, ajunge în 2016 la directorul general cu numărul şase sub acţionariat francez.