Mişcare surpriză: cel mai bogat om din Cehia intră pe piaţa imobiliară românească prin achiziţia unei clădiri de birouri din centrul Capitalei, într-o tranzacţie de 50 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 17.03.2016

Cehul Petr Kellner, cu o avere de 11 mld. dolari, cumpără complexul de birouri Metropolis Center din zona Dorobanţi de la austriecii de la Soravia, potrivit surselor ZF.



Omul de afaceri ceh Petr Kellner, care deţine în Ro­mânia mai multe afaceri în domeniul ga­ze­lor naturale, intră pe pia­ţa imobiliară din România prin intermediul fondului de investiţii PPF Real Estate.

Complexul Metropolis Center din zona Dorobanţi are o suprafaţă de circa 19.000 de metri pătraţi pentru birouri şi retail, la parter fiind deja deschis un ma­gazin Mega Image şi o cafenea. La o chirie medie de 17 euro pe metru pătrat pe lună, cehii vor încasa anual din chirii 3,7-3,9 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Cehii sunt în proces de due diligence pentru acest proiect unde printre chiriaşi se numără BERD, casa de avocatură DLA Piper şi compania Parexel care se ocupă de realizarea de studii clinice pentru companiile farma.Valoarea tran­zac­ţiei este estimată la 50 mil. euro.

Fondul de investiţii PPF Real Estate Holding este parte a grupului financiar PPF Group, businessul antreprenorului Petr Kellner, cel mai bogat ceh. El face afa­ceri în România prin Gaz Sud, com­pa­nie de distribuţie a gazelor care acoperă Bu­cureştiul şi zonele învecinate, Roşiorii de Vede şi Siret. Gaz Sud este controlat de ve­hiculul de investiţii al lui Kellner PPF Investiments. Tot prin PPF Investi­ments Kel­lner deţine în România Petrom Dis­tri­bu­ţie Gaze, preluată în 2013 de la OMV Pe­trom. În imobiliare însă el nu era prezent.

Amplasat în zona Dorobanţi, pe stra­da Grigore Alexandrescu 89-97, Me­tro­po­lis Center se află în apropiere de Piaţa Vic­toriei, unul dintre cele mai importante cen­tre de birouri din Bucureşti alături de cele din nordul Capitalei - din zonele Pi­pera şi Aurel Vlaicu. Metropolis Center a fost construit pe amplasamentul fostei ti­po­grafii Cartea Românească şi a fost fina­lizat în 2009.

Vânzarea proiectului vine într-o perioa­dă de efervescenţă pe piaţa imo­bi­liară în general, dar şi pe cea de birouri în par­ticular, în ultimul an şi jumătate fiind sem­nate sau în curs de semnare mai multe deal-uri de zeci de milioane de euro.

De cele mai multe ori însă, acordurile erau semnate între jucători deja activi în piaţă, astfel că intrarea cehilor de la PPF Real Estate este o mutare surpriză.