Bogdan Olteanu, BNR: Nu ar fi de aşteptat să vedem dobânzile mergând mai jos

Autor: Liviu Popescu 18.03.2016

Bogdan Olteanu, viceguver­na­tor al BNR, consideră că în pre­zent, după cum arată lucrurile şi după cum le vede Banca Naţională, do­bânzile au atins „deocamdată“ un mi­nim şi nu ar fi de aşteptat să meargă mai jos.

„După cum arată lucrurile şi după cum vedem presiunile infla­ţioniste care sunt în spatele efectelor reducerii de TVA, este mai curând probabil ca nivelul dobânzilor să fi atins deocamdată un minim. Nu ar fi de aşteptat să le mai vedem mergând mai jos“, consideră Olteanu, 45 de ani.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căreia se calculează dobânzile pentru creditele va­riabile în lei, a crescut uşor în ulti­mele săptămâni, de la minimul istoric de 0,76% pe an la aproape 0,80%. 

Dobânda medie la creditele popu­laţiei în lei a crescut în ianuarie la 7,1%, după ce la finele anului trecut era de 6,6%.

La depozitele populaţiei în lei dobânzile au coborât în ianuarie la un minim istoric de 1,3%.

În perioada următoare să ne aşteptăm la creşterea dobânzilor având în vedere şi că efectul redu­cerii TVA se va disipa în vara acestui an, iar inflaţia ar putea să treacă în teritoriu pozitiv?

„În măsura în care va fi necesar. Cu siguranţă că încet-încet şi pe măsură ce vom găsi momentele potrivite, dobânzile din piaţă şi do­bânda de politică monetară se vor apropia“, a spus Olteanu pentru ZF.

El a adăugat că în prezent in­fla­ţia este la minimum istoric din consi­de­rente absolut tranzitorii.