Şeful Deutsche: Pieţele europene vor ajunge la mâna SUA dacă fuziunea LSE-Deutsche Boerse eşuează

Autor: CătăIina Apostoiu 21.03.2016
Cele mai mari pieţe financiare ale Europei vor ajunge pe mâna americanilor dacă bursa londoneză (London Stock Exchange-LSE) nu va reuşi în planul său de a fuziona cu Deutsche Boerse, avertizează şeful bursei germane, Carsten Kengeter, citat de The Telegraph.
 
În cadrul unor comentarii făcute după ce cele două burse au stabilit detaliile alianţei lor de 21 miliarde de lire sterline, şeful Deutsche a declarat că tranzacţia reprezintă cea mai bună şansă a burselor europene de a concura pe scena mondială.
 
„Dacă această fuziune nu va avea loc, arhitectura pieţei de capital europene va ajunge probabil în scurt timp pe mâini americane. Şi nu este nevoie să fii CEO-ul Deutsche Boerse ca să tremuri la acest gând“, a declarat Kengeter pentru presa germană.
 
„Timpul se scurge în Europa, nu numai pentru LSE, ci pentru noi toţi. Dacă nu ne întărim rapid, compania va fi în cele din urmă atât de slăbită, încât nu va mai putea acţiona, ci doar reacţiona.“
 
Comentariile şefului bursei germane survin în condiţiile în care investitorii, politicienii şi rivalii digeră detaliile fuziunii dintre LSE şi Deutsche Boerse, anunţată săptămâna trecută în mod oficial şi aşteptată să dea naştere unei pieţe paneuropene gigante.
 
Un investitor de top al grupului londonez a ridicat semne de întrebare privitoare la decizia şefului LSE Xavier Rolet de a se alia cu Deutsche în loc să analizeze şi alte oferte.
 
Între timp, mai multe entităţi pregătesc oferte rivale după anunţul privitor la fuziune. ICE a anunţat deja că este interesată şi cântărea la finalul săptămânii trecute op­ţiunile de finanţare, în timp ce CME Group şi bursa din Hong Kong au fost de asemenea menţionate.
 
LSE şi Deutsche Boerse încearcă să-şi „vândă“ fuziunea investitorilor şi clienţilor, mulţi dintre aceştia comuni, propunând o reducere a capitalului pe care aceştia ar fi nevoiţi să-l deţină dacă vor tranzacţiona pe cele două pieţe.
 
Lord Myners, fostul ministru res­ponsabil pentru districtul financiar al City-ului londonez, a intervenit la rândul lui în încercarea de a obţine asigurări că autorităţile de reglementare vor analiza riscul la adresa stabilităţii financiare care ar putea fi generat de combinarea a două dintre cele mai importante case de clearing ale Europei.