Topul celor mai mari cinci bănci după active în 2015. Anul trecut administrau active de aproximativ 218 mld. lei, reprezentând aproape 60% din total

Autor: Claudia Medrega 21.03.2016

Cele mai mari cinci bănci locale din sistem administrau anul trecut active de aproximativ 218 mld. lei, reprezentând aproape 60% din total. La nivel agregat, sistemul bancar avea la sfârşitul anului trecut active de 377,3 mld. lei.

Clasamentul celor mai importanţi cinci jucători din sistemul bancar nu a înregistrat modificări faţă de 2014, ordinea fiind BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen şi UniCredit. Însă CEC Bank, care ocupa în 2014 locul şase, nu a anunţat până acum rezultatele financiare pentru 2015 şi rămâne de văzut dacă a reuşit să urce în top sau nu. Pentru a reuşi să facă un salt pe locul cinci, CEC Bank ar trebui să fi înregistrat o creştere a activelor de peste 9,3% comparativ cu 2014.

Chiar dacă a pierdut teren, BCR a păstrat anul trecut poziţia devenită „tradiţională“ de lider al pieţei locale după active, cu o cotă de piaţă de circa 16%. BCR nu a raportat date la nivel individual, pentru bancă, ci doar la nivel de grup. Estimativ, activele băncii au ajuns probabil anul trecut la 59-60 miliarde de lei, având în vedere că până acum diferenţele dintre activele raportate la nivel de grup şi de bancă au oscilat în jurul a 2,6-3 mld. lei. La nivel de grup BCR a raportat pentru anul trecut active de 62,4 mld. lei.

BRD-SocGen, a doua bancă locală, a ajuns la sfârşitul anului trecut la active de 49,2 mld. lei, în creştere cu 8,8% faţă de  2014. Banca a ajuns la o cotă de piaţă după active de 13%, iar pentru perioada următoare banca cu capital francez mizează în continuare pe creşterea organică, însă ia în considerare posibile achiziţii în doi-trei ani.

În timp ce BCR are o cotă de piaţă confortabilă încă, locul al doilea al francezilor de la BRD-SocGen este ameninţat de Banca Transilvania.

Banca Transilvania a trecut deja la achiziţii, cumpărând Volksbank, iar activele băncii din Cluj au făcut anul trecut un salt de aproape 33%, la 47,2 mld. lei, cota de piaţă urcând la 12,5%.

Dintre ocupanţii podiumului, doar Banca Transilvania a reuşit să crească creditarea anul trecut, în timp ce soldul împrumuturilor acordate de BCR şi BRD a fost în uşoară scădere faţă de 2014. În schimb, pe partea de depozite toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren.

Activele Raiffeisen Bank au făcut anul trecut un salt de 8,9% anul trecut, la 6,95 mld. euro (echivalentul a 31,4 mld. lei, având în vedere cursul de la sfârşitul anului 2015 de 4,52 lei/euro).

Banca deţinută de grupul austriac cu acelaşi nume şi-a păstrat anul trecut locul patru în topul instituţiilor de credit de pe piaţa locală. Comparativ cu 2014, creditele nete acordate de Raiffeisen au crescut cu 5%, însă cifra raportată de creştere a creditelor este de 12%, evoluţie influenţată de o tranzacţie încheiată cu o companie parte a Grupului RBI (Raiffeisen Bank International), care a însemnat preluarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ 240 mil. euro.

În cazul UniCredit Bank, activele administrate au totalizat anul trecut 30,6 mld. lei (6,8 mld. euro), în creştere cu 6,7% faţă de 31 decembrie 2014.

La nivelul întregului grup UniCredit, activele au urcat la 34,6 mld. lei. Portofoliul de credite a înregistrat o creştere de 4,8% la nivel de grup, la aproape 24 miliarde de. lei. Individual, la nivelul băncii volumul creditelor a ajuns la sfârşitul anului trecut la 19,7 mld. lei (4,3 mld. euro), în creştere cu 4,1% faţă de finalul anului 2014.

În anii de criză, UniCredit şi Raiffeisen au câştigat teren şi au făcut de cele mai multe ori rocada între ele, pe poziţiile patru şi cinci, iar anul trecut aveau cote de piaţă apropiate, de peste 8%

Gradul de concentrare a sectorului bancar românesc rămâne la nivel moderat, situat uşor sub media europeană.

Sistemul bancar a ajuns anul trecut la 36 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce generează de mult timp dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului.

 

Care au fost rezultatele la nivelul întregului sistem bancar în 2015

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia şi-a majorat anul trecut activele la peste 377 mld. lei (circa 84 mld. euro), maximul ultimilor opt ani, în timp ce raportul credite/depozite a ajuns la cel mai redus nivel de după criză, de doar 85,7%, iar solvabilitatea a rămas la un nivel confortabil, de 17,5%, potrivit datelor BNR.

România a fost în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare, creditelor şi depozitelor.

Anul trecut s-a observat o îmbunătăţire. 2015 a adus creditarea total în teritoriu pozitiv pentru prima dată din februarie 2013, susţinută de avântul împrumuturilor în lei, care ating maxim istoric după maxim istoric. Împrumuturile în monedă naţională şi-au accelerat dinamica pozitivă, în condiţiile în care ratele dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei au scăzut odată cu programul de relaxare monetară derulat de BNR prin diminuarea ratei dobânzii de politică monetară. La finalul anului 2015 creditarea totală înregistra o creştere de 3%, la 217,5 mld. lei.

În anii de criză, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu aproximativ zece puncte procentuale, sub 60%. Activele ban­care nete to­tale au scăzut pe fondul redu­cerii stocului de cre­dite private ex­clusiv pe com­ponenta în va­lută. Cel mai afec­tate au fost com­paniile, care nu au putut să se bazeze pe sus­ţinerea băncilor pentru de­pă­şirea efectelor perioadei de criză.