ISIS antrenează 400 de luptători special pentru atacuri teroriste în Europa

Autor: Bianca Dorobanţu 24.03.2016

Statul Islamic a antrenat cel puţin 400 de luptători care urmează să atace Europa într-un nou val de atentate sângeroase, scrie AP.

Luptătorii urmează să fie organizaţi în celule teroriste asemenea celor care au lovit Bruxelles-ul la începutul săptămânii. Conform AP, ei ar urma să lovească în locurile unde ar putea crea cea mai multă panică.

Înaţii oficiali, inclsiv cei europeni şi irakieni, spun că luptătorii sunt antrenaţi în Siria, Irak şi foste ţări ale blocului sovietic. Unul dintre suspecţii capturaţi a spus că a intrat în Europa împreună cu un grup format din alţi 90 de luptători islamişti, care apoi s-au răspândit.

La doar patru zile de la arestarea lui Salah Abdeslam, membru al reţelei teroriste Stat Islamic implicat în atentatele de la Paris,  la  Bruxelles au avut loc trei atentate teroriste, două explozii la aeroport, iar una la metrou, în urma cărora au murit 31 de oameni şi alţi 270 au fost răniţi. Trei kamikaze au murit, de asemenea.

La fel ca şi la Paris, autorităţile belgiene au fost în căutarea a cel puţin unui  vinovat pentru atentatele de marţi: un bărbat care poartă un sacou alb, care a fost văzut pe camerele de supraveghere din aeroport înainte de cele două explozii. Autorităţile se tem de faptul că bărbatul, a cărui identitate nu este cunoscută, va urma calea pe care a urmat-o şi Abdeslam. După ce a fugit din Paris imediat după atacurile din noiembrie, Abdeslam creat o „reţea” de terorişti în cartierul în care a copilărit, Molenbeek, cunoscut ca fiind un refugiu pentru jihadişti, spun autorităţile belgiene.

Estimările variază, de la 400 la 600 de luptători Stat Islamic, instruiţi special pentru atacurile la nivel international. „Realitatea este că dacă am şti exact câţi sunt, atacurile nu ar mai avea loc”, adaugă surse autorităţile. Luptătorii ISIS sunt antrenaţi pe câmpul de luptă prin diferite tehnici (de supraveghere, explozibil).

„Diferenţa este că în 2014, unii dintre luptători au fost antrenaţi doar câteva săptămâni. Acum, strategia s-a schimbat. Au fost înfiinţate unităţi speciale, iar instruirea durează mai mult. Obiectivul lor pare să nu mai fie uciderea a cât mai mulţi oameni, ci mai degrabă a comite cât mai multe atacuri teroriste, astfel încât inamicul să fie forţat să investească mai mulţi bani pentru forţa de muncă” spune un înalt oficial al securităţii din Europa.