Economia Germaniei şi consumul vor încetini din cauza turbulenţelor globale

Autor: Bogdan Cojocaru 25.03.2016

Încrederea germanilor în economie şi dispoziţia lor de a cheltui au început să scadă sub presiunea turbulenţelor interne şi globale, iar cei mai buni economişti ai ţării spun că anul acesta creşterea PIB-ului va încetini.

Ei avertizează că dobânzile mici, nocive pentru sistemul bancar, şi posibila ieşire a Marii Britanii din UE reprezintă unele dintre cele mai mari pericole pentru economia Germaniei, scrie Deutsche Welle.

La Berlin, sub conducerea lui Wolfgang Schäuble, ministerul german de finanţe se pregăteşte să majoreze cheltuielile pentru ca ţara să poată găzdui sute de mii de refugiaţi. Schäuble, un adept neînduplecat al austerităţii, vrea să facă aceasta fără datorii noi.

Germania este cea mai mare economie europeană, motorul de creştere al zonei euro şi al Uniunii Europene şi principala piaţă de export pentru România.

Consiliul German al Experţilor Economici estimează că economia va creşte cu 1,5% anul acesta. Prognoza anterioară prevedea un avans de 1,6%. Anul trecut, creşterea a fost de 1,7%. Încetinirea, spun experţii, are drept cauză turbulenţele financiare din economia mondială.

Specialiştii sunt însă optimişti, spunând că încrederea consumatorilor, deşi în scădere, este încă puternică, iar piaţa muncii este sănătoasă, ceea ce va susţine economia pe termen lung.

„Ascensiunea continuă în Germania”, se arată în analiza consiliului, care este încrezător că valul de refugiaţi, o provocare majoră pentru economie, poate fi ţinut sub control. Raportul experţilor subliniază că guvernul german nu va trebui, probabil, să majoreze taxele şi să facă împrumuturi noi pentru a acoperi costurile crizei refugiaţilor. Consiliul este o instituţie înfiinţată în 1963 cu scopul de a consilia guvernul german.

Riscurile din economia mondială ar fi şi cauza diminuării încrederii consumatorilor germani. Un indicator anticipativ al încrederii realizat de GfK a scăzut de la 9,5 puncte luna trecută la 9,4 puncte luna aceasta, potrivit Reuters. Indicele este calculat pe compania de cercetare a pieţei pe baza răspunsurilor primite de la 2.000 de cetăţeni germani.

„Optimismul consumatorilor germani s-a redus oarecum. Cererea slabă pentru produse germane de pe anumite pieţe importante nu va lăsa, probabil, creşterea economiei germane neafectată”, spune analistul de la GfK Ralf Buerkl. El menţionează problemele economice din SUA şi China.

S-au redus, de asemenea, aşteptările privind veniturile şi dispoziţia consumatorilor de a cheltui. Aceşti indicatori se menţin încă la niveluri ridicate.

Ce se întâmplă cu optimismul populaţiei este important deoarece consumul a luat locul exporturilor ca motor de creştere economică. Salariile au crescut cu 2,4% anul trecut în Germania, cel mai mare avans din ultimii şapte ani. Veniturile mai mari, somajul redus, aflat la cel mai mic nivel din istoria ţării, şi preţurile mici ale energiei vor continua să sprijine consumul pe termen lung, asigură analiştii de la GfK.

În contextul acestor provocări, ministerul de finanţe intenţionează să majoreze cheltuielile cu peste 30 de miliarde de euro până în 2020, însă fără a dezechilibra bugetul.

Strategul financiar Schäuble insistă că Germania poate rezista fără datorii noi şi că poate acoperi cheltuielile suplimentare necesare pentru a-i acomoda pe cei peste 1,1 milioane de refugiaţi intraţi în ţară anul trecut şi pe cei care vor mai veni fără majorarea taxelor, mulţumită pieţei muncii robuste şi şomajului redus.