Demis Hassabis, geniul care vrea să facă din super inteligenţa artificială soluţia tuturor problemelor omenirii

Autor: Bogdan Cojocaru 25.03.2016

Cu a 19-a mutare, Alphago şi-a schimbat strategia şi i-a surprins pe toţi. Maestrul Lee Sedol s-a ridicat de la masa de joc pentru a-şi face ordine în gânduri. „Este o mutare creativă“, zumzăie sala. Când Lee Sedol a revenit la masă, pe faţă i se citea o oarecare emoţie - aşa ceva nu a mai făcut nimeni niciodată, nu la un astfel de nivel. „Este ceva nou şi unic, la care trebuie să se gândească“, explică un comentator.

Emoţia este ceva ce-l deosebeşte pe maestrul Lee Sedol de adversarul său, AlphaGo, un program dezvoltat de Google, care prin cele patru victorii contra coreeanului a intrat în istoria omenirii aşa cum a făcut-o şi Deep Blue, al IBM, cu meciurile contra marelui şahist Garri Kasparov. AlphaGo probabil nu realizează, deocamdată, ce a făcut, însă creatorul său, Demis Hassabis, este copleşit de emoţie.

Go este un joc mult mai complex decât şahul şi cere mai multă intuiţie şi strategie, cel puţin de la oameni. Lee Sedol este considerat cel mai bun jucător de Go din ultimul deceniu. Un singur jucător a câştigat mai multe titluri internaţionale decât el, iar Hassabis îl plasează pe locul cinci la nivel mondial. El şi echipa sa l-au ales pe coreean pentru că au vrut ca meciurile să rămână în istorie, scrie revista Wired. Intuiţia sa i-a adus succes. Victoriile lui AlphaGo arată cât de departe a ajuns inteligenţa artificială. Sedol a câştigat un singur meci din cinci.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro