Piata asigurărilor din Banat nu se prea vede în statistici din cauza programelor internaţionale ale străinilor

Autor: Anelis Baciu 30.03.2016
Achiziţiile de asigurări ale multinaţionalelor din Banat prin programe internaţionale nu sunt măsurate de nicio statistică locală sau centrală, ceea ce face ca imaginea de ansamblu a pieţei reflectată în cifrele oficiale să indice o dez­vol­tare slabă a afacerilor cu asigurări în regiune în mod ero­nat. La această concluzie au ajuns ieri reprezentanţii me­diului de afaceri şi cei din asigurări care au participat la conferinţa „Piaţa asigurărilor în Banat“ organizată de Ziarul Financiar împreună cu Omniasig.

„O discuţie me­­reu pre­zentă când vine vor­ba de afa­cerile noastre din regiunea Banat este de ce nu vin­dem mai mult aici. Răspun­sul este că sunt inves­ti­tori stră­ini care încheie po­liţe la nivel de grup şi la care noi nu avem acces. Aceste con­tracte de asigurare nu apar în statistici“, a explicat Costi Stratnic, chief sales officer în cadrul Omniasig.

Achiziţiile de asigurări ale mutinaţionalelor prin pro­gra­me internaţionale fac astfel ca Timişul, cel mai mare judeţ din Banat şi unul dintre cei mai importanţi poli ai economiei naţionale, să figureze în statisticile ASF cu doar sub 3% din primele brute subscrise la nivel naţional, deşi ponderea afacerilor din zonă în total economie este dublă.

Potenţialul mare de dezvoltare în această zonă a fost subliniat şi de Mihai Tecău, CEO al Omniasig, care spune că numărul mare de IMM-uri şi companii străine face din Banat o zonă importantă pentru industria de asigurări.