De ce îşi doresc românii ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană?

Autor: Dan Grigore Ivan 30.03.2016

Românii şi-ar dori într-o proporţie de 69% ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeana, în timp ce 20% au declarat că nu îi interesează acest subiect, conform unui sondaj făcut de către Lord Ashton Polls şi citat de către revista britanică The Economist.

Sondajul arată încă o dată speranţa pe care o au românii faţă de proiectul unei Europe unite, fiind printre cei mai pro-europeni de pe continent.

Din cele 27 de ţări membre, ne-am situat pe locul al patrulea, singurele ţări care îşi doresc mai mult decât noi ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeana fiind Portugalia(73%), Irlanda(72%) sau Spania(70%).

Conform sondajului, germanii îşi doresc mai mult decât francezii ca Marea Britanie să rămână în UE, 59% dintre germani faţă de 50% dintre francezi sperând ca englezii să rămână alături de ei.

Fostele ţări din blocul comunist, Polonia(64%) şi Ungaria(67%), speră şi ele, intr-o proporţie apropiată de a noastra, ca Marea Britanie să rămână în angrenajul european, statele estice situându-se cu mult peste media la nivelul Uniunii Europene (58%).

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 18.500 miliarde dolari, cel mai mare din lume, reprezentând o treime din întreaga economie globală. Şansa ţării noastre a fost tocmai racordarea la acestă economie imensă, România înregistrând atât creşteri de ordin financiar, cât şi de ordin politic şi administrativ, nivelul de igienă socială fiind pe un trend ascendent de când am aderat în Uniunea Europeană.

Conform datelor Băncii Mondiale, PIB-ul României în 2005, cu doi ani înainte de intrarea în UE era de 100 miliarde de dolari, iar în anul 2015, la opt ani de la intrarea în Uniune, PIB-ul aproape că s-a dublat, ajungând la 199 miliarde dolari. Calitatea vieţii oamenilor se observă şi din indicele de consum care a crescut cu peste 50% din 2006 până în prezent, românii începând să îşi permită să cumpere mai multe bunuri şi servicii.

Perspectivele economice ale ţării noastre sunt printre cele mai optimiste în randul analiştilor din întreaga lume, fiind estimată o creştere economică record pe termen mediu pentru România.

Românii cred în proiectul european, procesul de modernizare al ţării noastre a fost accelerat imediat dupa intrarea in Uniunea Europeana şi continuă şi astăzi cu o viteză decentă.

Deşi protecţionismul şi populismul incepe să amenţinte anumite regiuni din întreaga lume, aceste curente nu prind deloc în ţara noastră, fapt ce ar putea să însemne enorme avantaje de ordin social si financiar pentru toţi românii.

La nouă ani după intrarea în Uniunea Europeana, România conduce una dintre cele mai dure lupte anti-corupţie din istoria continentului european, susţinută puternic de marea majoritate a românilor, indicând nevoia românilor de a se desprinde de fostele structuri de putere, influenţă şi bani ce au poluat întreg aerul civic din ţara noastră şi au periclitat destinul fiecărui individ ce nu făcea parte dintr-o anumită gaşă, scurtcircuitand ecuatia meritocratiei.

Ca o dovadă a eficienţei luptei conduse de către instituţiile statului, indicele ce măsoară lipsa corupţiei într-o ţară a crescut de la 31 de puncte în 2006, la 46 în 2015, o creştere de 67%.