Acţiunile europene, la cel mai bun câştig săptămânal din 2016. La Bucureşti, bursa s-a depreciat cu 1%

Autor: Dan Grigore Ivan 18.04.2016
Indicele Euro Stoxx 50, care grupează cele mai mari 50 de companii listate din zona euro, a încheiat săptămâna trecută cu un câştig de 4,8%, acesta fiind cel mai bun avans săptămânal al anului.

Bursa de la Bucureşti s-a decuplat de la evoluţia pieţelor vest-europene raportând o scădere de 1% săptămâna trecută.

Avansul burselor din zona euro a fost sus­ţinut de mai multe date economice care au in­dicat o stabilitate în sistemul economic global. În luna martie, exporturile din China au cres­cut pentru prima oară în ultimele nouă luni. De asemenea, datele privind vânzările din retailul american au pus în evidenţă o înce­tinire a consumului în Statele Unite, fapt  ce a fost interpretat de investitorii din în­trea­ga lume drept o posibilitate mai mică de creş­tere a ratei de politică monetară din partea Federal Reserves, banca centrală americană.

Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 2,48% săptămâna trecută, atingând cele mai mari valori din decembrie anul trecut. După câştigurile înregistrate săptămâna trecută, bursa din Marea Britanie este pe plus, înregistrând o creştere de 1,64% de la începutul acestui an.

Cotaţiile mărfurilor şi ale acţiunilor companiilor ce gravitează în jurul materiilor prime au fost cele mai avantajate de datele economiei chineze.

Acţiunile ArcelorMittal au crescut cu 9,6%, iar titlurile companiei miniere Anglo American PLC au crescut cu 11%. Acţiunile Antofagasta (ANTO), conglomeratul chilian cu afaceri în domeniul cuprului, au crescut cu 5,2%, în timp ce titlurile Glencore(GLEN), compania minieră elveţiană, au crescut cu 6,7%. Discuţiile de la Doha privind o posibilă îngheţare a producţiei petroliere au dus la o apreciere a petrolului şi a societăţilor euro­pene de profil, compania petrolieră Tullow Oil apreciindu-se cu 11%.

Bursa italiană a început să recupereze din scăderile de la începutul anului, înregistrând o creştere semnificativă de 4,40% într-o singură zi. Pieţele italiene au fost stimulate şi de anunţul privind politica băncii centrale de la Roma ce prevede un pachet de ajutorare a băn­cilor aflate în dificultate. Miercuri 13 aprilie, acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena au crescut cu 12%, în timp ce titlurile Banca Popolare dell’Emilia Roagna Scarl au crescut cu 11%, iar acţiunile Banca Popolare di Milano Scarl au crescut cu 7,9%.

Deşi nu au crescut atât de puternic miercuri, bursele din Germania şi din Franţa au înregistrat cea mai mare creştere săptămâna aceasta. Indicele DAX, principala referinţă a bursei de la Frankfurt, s-a apreciat cu 4,87%, în timp ce indicele francez CAC 40 a crescut cu 4,70%, ambii indici apropiindu-se de valori mai mari decât cele de la sfârşitul anului 2015.

La Bucureşti, săptămâna trecută indicele BET a scăzut uşor, înregistrând un regres de 0,9%. De la începutul anului a scăzut cu 4,87%. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au crescut săptămâna trecută cu 0,64%, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 2,22%, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) cu 2,19%.