„Subvenţiile pentru fermieri trebuie renegociate, altfel ne distrugem producătorii interni“

Autor: Roana Rotaru 18.04.2016
Subvenţia medie pe care o primesc fermierii români pentru anul 2015 este de 170 de euro pe hectar, cu aproximativ 35% mai puţin faţă de media europenă de 265 de euro pe hectar.
 
După aderare la UE, în 2007, fermierii români primeau în jur de 100 euro pe hectar, sumă care a crescut gradual la cuantumul subvenţiei primite astăzi, o sumă care este în continuare printre cele mai mici din Uniune, deşi a trecut până acum prin două faze de negocieri, odată cu vechea şi noua Politică Agricolă Comună (PAC).
 
„Ei au spus: România a produs, în perioada de raportare istorică 97-98 până în 2001-2002, 10 milioane de tone. Ei îţi dau banii pe cele 10 milioane de tone. Puţin le pasă lor ca România şi-a revenit şi a produs între timp 20 milioane de tone. Nu, domnule. Deci practic ei îţi dau subvenţia aferentă producţiei de 10 milioane de tone. Pe urmă, România a împărţit-o pe fermieri, pe suprafaţă şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu se recalculează pentru că aşa a fost negociat“, a explicat pentru ZF Toma Dinu, decan al Facultăţii de Management în Agricultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.