Nowotny, BCE: Ratele negative ale dobânzii, necesare pentru evitarea deflaţiei

Autor: CătăIina Apostoiu 25.04.2016

Zona euro are nevoie de rate negative de dobândă pentru a punea evita alunecarea în deflaţie, a declarat Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat unui ziar austriac, ca reacţie la criticile aduse de oficiali germani la adresa politicii băncii centrale, relatează Reuters.

BCE a menţinut costul finanţării pentru bănci la zero la sfârşitul săptămânii trecute şi va continua să le perceapă acestora o dobândă de 0,4% pentru banii parcaţi la banca centrală. Mai mulţi politicieni germani s-au plâns în ultimele săptămâni că ratele scăzute ale dobânzii îi afectează pe deponenţi.

Nowotny a venit însă în apărarea politicii BCE. „Ratele negative trebuie discutate într-un context mai larg“, a declarat şeful băncii centrale austriece într-un interviu acordat ziarului Der Standard. Acestea fac parte din eforturile băncii centrale de a stabiliza situaţia economică a Europei după o criză severă, a declarat Nowotny. 

„Acum, totul se reduce la a preîntâmpina o alunecare a Europei în deflaţie“. Acesta a adăugat că ar saluta o majorare a ratelor dobânzii, dar pentru ca aceasta să se întâmple, trebuie să existe condiţiile potrivite. „Acest lucru se va întâmpla imediat ce economia va fi într-o stare mai bună, activitatea de business îşi va reveni şi inflaţia va avansa“.