VIDEO ZF LIVE. Ileana Glodeanu, Wolf Theiss: Tarifele pentru clienţii care vor să aibă mereu un avocat cu ei pornesc de la 200 € pe oră

Autor: Alexandra Marcu 04.05.2016

Cred că piaţa de avocatură din România este la fel de sofisticată ca în alte ţări şi suntem pregătiţi să facem faţă unor tranzacţii mari, a spus Ileana Glo­dea­nu, partener la casa de avocatură Wolf Theiss în cadrul emisiunii ZF Live. Lupta anticorupţie a fost un semnal pozitiv în afara grani­ţe­lor, iar senzaţia tuturor pieţelor rele­van­te este că în România se poate face bu­si­ness.

Un avocat de M&A trebuie să fie smart, să ştie când să cedeze şi când să fie ferm pe poziţii şi trebuie să cunoască foarte bine toate domeniile. În ceea ce priveşte încheierea tranzacţiilor, Glo­dea­nu crede că există un gap între ce aşteaptă vânzătorii şi ce sunt pregătiţi cumpărătorii să ofere, însă intervin în due diligence probleme care nu pot fi remediate.

„Tranzacţiile mari ridică nivelul de dificultate şi trebuie să facem faţă, contează reputaţia companiilor, modul în care colaborează cu autorităţile, plângerile şi managementul. Ar trebui să conteze numai experienţa, nu şi preţul“, a completat ea.

Firmele de avocatură sunt alese în funcţie de stabilitate, reglementări, situaţia politică din ţara respectivă şi competitivitate. „Contează modul în care reuşim să rezolvăm problemele de compliance.“

Clienţii sofisticaţi vor să aibă în permanenţă un avocat cu ei, iar tarifele încep de la 200 de euro pe oră. Legislaşia românească acoperă bine piaţa de fuziuni, tranzacţii, achiziţii. „În urmă cu câţiva ani, românii refuzau să îşi ia un avocat de business sau un consultant.“

Ileana Glodeanu a intrat pe piaţa de avocatură în 2000, iar de 11 ani lucrează în cadrul Wolf Theiss pe partea de M&A.

Ce a mai spus la ZF Live:

- Am încheiat tranzaţii în termen foarte scurt, iar altele au durat ani de zile şi poate încă nu le-am finalizat

- O tranzacţie în România durează în medie câteva luni

- Am semnat Carpatica Asig în două luni intense de negocieri

- Tranzacţia UniCredit de anul trecut a fost cea mai mare din România

- În general avem o relaţie de lungă durată cu clienţii, iar ei revin

- Suntem departe de ceea ce se întâmplă pe piaţa avocaturii din Londra

- Am semnat anul trecut o tranzacţie din domeniul farma şi încă facem modificări, sperăm să ajungem la un closing

- Pot să apară surprize şi între semnare şi încheiere

- Nu mai sunt foarte multe businesuri de vânzare în Romania şi trebuie să atragem investitori