Erste Bank, profit de 274,7 mil. euro în T1 2016 datorită „costurilor de risc extraordinar de reduse“

Autor: Claudia Medrega 05.05.2016
Grupul austriac Erste, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit net de 274,7 mil. euro, în creştere cu 21,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Austriecii au rămas pe plus în pofida cerinţei de plată  în avans a taxelor bancare şi a contribuţiilor la schemele de garantare şi fondul unic de rezoluţie.
 
„Erste Group a început în forţă anul 2016: am înregistrat un profit net de 274,7 milioane euro, ceea ce se reflectă într-o rentabilitate a capitalului tangibil de 11,3% şi o rentabilitate a capitalului angajat de aproximativ 10%. Această performanţă se datorează în principal costurilor de risc extraordinar de reduse, cu toate că taxele bancare şi plata în avans a contribuţiilor anuale aferente reglementărilor au afectat poziţia alte venituri şi cheltuielile operaţionale“, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank. Treichl aduce în discuţie îmbunătăţirea în continuare a calităţii activelor până la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la finalul anului 2009.