Fondul Proprietatea: Numai listările noi ar putea susţine modificarea pieţei de capital locală dintr-una de frontieră într-una emergentă

Autor: Dan Grigore Ivan 06.05.2016

Fondul Proprietatea susţine că noile companii listate pe piaţa de capital ar putea atrage investitori şi ar putea să asigure o expunere mai ridicată a fondurilor de pensii locale, potrivit raportului pe 2015.

FP, una dintre cele mai mari afaceri din Ro­mânia, cu active de 11,5 mld. lei, susţine că lis­tările publice iniţiale (iniţial public offering - IPO) reprezintă factorul-cheie în dez­voltarea pieţei de capital, care în prezent se ridică la 14% din Produsul Intern Brut, unul dintre cele mai joase niveluri din regiune (Polonia 64%, Ungaria 55%, Austria 26% şi Republica Cehă 22%).

„Rata de creştere economică împreună cu bazele economice solide şi perspectivele pozitive ar trebui să determine o creştere a investiţiilor străine directe, care ar putea fi susţinute de asemenea şi de tendinţa de mutate a capacităţilor de producţie din Europa de Vest“, scriu reprezentanţii FP în raportul aferent anului 2015.