Afacerea Hexi Pharma a murit în două săptămâni. Compania anunţă încetarea activităţii

Autori: Mediafax , Cristina Roşca 12.05.2016

Ancheta guvernului arată că dezinfectanţii aveau o concentraţie şi de 10 ori mai mică.



Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, şi-a cerut intrarea în insolvenţă la Tribunalul din Bucureşti. Mai mult, ieri, compania a anunţat că a demarat deja procedurile legale pentru în­chiderea fabricii şi încetarea activităţii firmei, urmând a-şi retrage toate produsele de pe piaţă, scrie Mediafax.

Anunţul a venit la scurt timp după ce guvernul a anunţat că există diferenţe de concentraţie între valoarea declarată şi cea estimată. La iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, dar procentul real e 7,41%, la Glutaral­dehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% a fost con­centraţia măsurată. „O companie precum Hexi Pharma, care se află implicată în acest scandal, poate invoca faptul că par­tenerii societăţii refuză să mai lucreze cu ea“, explică Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă. Făcând referire la cererea de intrare în insolvenţă, ea adaugă că partenerii Hexi Pharma pot refuza plata sumelor restante până la în­che­ierea in­vestigaţiilor, iar apoi, în cazul în care se dovedesc ade­vărate acuzaţiile, aceştia pot refuza plata pe motiv că producătorul dezinfectanţilor nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

De-a lungul ultimelor zile au apărut informaţii în presă privind mai multe nereguli în care a fost implicată compania Hexi Pharma, de la contracte semnate de unităţi sanitare publice din România care au fost atribuite fără licitaţie firmei deţinute de Dan Alexandru Condrea, până la firme offshore controlate tot de Dan Condrea prin care achiziţiona la preţuri mici materiile prime şi apoi vindea dezinfectantul la preţuri de zece ori mai mari sau laboratorul Unilab. Unilab este laboratorul care testa produsele Hexi Pharma şi al cărui fost acţionar a fost, până în 2008, Dan Alexandru Condrea cu 95% din acţiuni.

Compania Hexi Pharma a terminat anul 2014 cu afaceri de 19 mil. lei şi o marjă de profit de 10%, cu doar 45 de salariaţi. Datele pentru 2015 nu sunt publice.