Merrill Lynch a ieşit din lista giganţilor bancari care vând bondurile externe ale României

Autor: Claudia Medrega 24.05.2016

Gigantul american Merrill Lynch nu se mai regăseşte în lista giganţilor bancari care vând obligaţiunile lansate de România pe pieţele financiare internaţionale.

Schimbarea vine după ce în 2014 provoca o mare surpriză apariţia lui Merrill Lynch în noua echipă de dealeri a Finanţelor. Gigantul american nu mai avusese de multă vreme angajamente locale după o serie de episoade controversate din anii ’90, inclusiv din 1998-1999, când se vorbea despre riscul intrării României în incapacitate de plată, iar banca a avut o poziţie adversă.

Merrill Lynch nu a apărut pe lista băncilor care s-au implicat în emisiunile de bonduri externe lansate de Ministerul Finanţelor în ultimii doi ani. Gigantul Merrill Lynch a fost afectat puternic de criza financiară şi în cele din urmă a fost preluat de Bank of America, una dintre cele mai mari instituţii financiare ale lumii.

Un alt gigant american, Goldman Sachs, care a făcut jocurile în procesul de listare a Romgaz inclusiv pe piaţa de la Londra, a apărut din 2014 pe lista dealerilor. Atunci a revenit după o absenţă îndelungată şi banca olandeză ING, care lucrase la începutul anilor 2000 la revenirea României pe piaţa internaţională de capital. Un alt nume nou în 2014 a fost Raiffeisen Bank International. RBS a ieşit atunci din listă.