Fondul Proprietatea este acţionar la 47 de companii, active care nu pot fi vândute aşa uşor, din care doar 13 sunt listate

Autor: Liviu Popescu 31.05.2016
Fondul Proprietatea (FP) a achiziţionat în perioada 23-27 mai aproximativ 4,6 milioane de acţiuni proprii pentru 3,4 mil. lei, potrivit informaţiilor publicate pe bursă.

Fondul mai are de răscumpărat 635 milioane de acţiuni din cadrul celui de-al şaselea program, care la cel mai recent preţ din piaţă de 0,73 lei/unitate valorează 463 de milioane de lei. Administratorul FP, compania Franklin Templeton, motivează că răscumpărea este cea mai bună opţiune în acest moment pentru investitori, în condiţiile actuale de piaţă. În plus, programul de răscum­părare este derulat şi cu scopul de a reduce discountul de tran­zacţionare de la 30% la 15%, cât este ţinta cerută de cel mai mare acţionar al FP, fondul american de hedging Elliott.

Pentru a alimenta pro­gramul de răscumpărări FP a lichidat active (în 2015, fondul a vândut o parte din participaţiile la Romgaz şi Primcom şi integral participaţiile deţinute la Forsev, SIFI CJ Agro, Electrocostrucţia Elco Cluj şi Petrotel Lukoil).

Cel de-al şaselea program a început pe 9 septembrie 2015 şi a fost reluat pe 28 ianuarie după ce aceste operaţiuni au fost suspendate pe 12 ianuarie, fondul intenţionând să accelereze cel de-al şaselea program de răscumpărări printr-o ofertă publică. Din cauza volatilităţii ridicate de pe pieţele de acţiuni însă, administratorul FP a decis să amâne oferta publică. Cel de-al şaselea program derulat de FP este intermediat de firma de brokeraj Wood & Company Financial Services, cu sediul central la Praga.