ASF a prelungit suspendarea activităţii LIG Insurance

Autor: Cristina Bellu 10.06.2016

Din cauza unui cumul de încălcări ale normelor financiare, contabile şi de management operaţional, LIG Insurance, autorizată pentru asigurări generale, are activitatea suspendată din luna februarie a anului 2015.

Din evaluarea făcută de ASF pe baza datelor din 2015 a rezultat că LIG Insurance nu dispune de fondurile proprii de bază necesare acoperirii cerinţei de capital minim (MCR), respectiv a cerinţei de capital de solvabilitate (SCR), consiliul ASF dispunând ca în termen de o lună LIG Insurance să transmită un plan de finanţare pe termen scurt privind aducerea fondurilor proprii eligibile la nivelul necesar respectării cerinţei de capital - MCR.

Compania are la dispoziţie două luni pentru refacerea planului iniţial de remediere, incluzând măsuri care să asigure un nivel al fondurilor proprii eligibile suficient pentru acoperirea cerinţei de solvabilitate – SCR, respectiv să permită îmbunătăţirea profilului de risc în vederea unei reduceri corespunzătoare a necesarului de capital.

LIG Insurance a fost inclusă anul trecut în exerciţiul BSRE de auditare independentă a 21 de societăţi de asigurare cu cote de piaţă reduse.

Rezultatul auditului a arătat că LIG Insurance nu respecta cerinţele de solvabilitate nici măcar conform regimului Solvabilitate I, cu atât mai puţin potrivit regimului Solvabilitate II, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. De asemenea, LIG Insurance nu respecta nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.