​Diana Coroabă, PwC România: Anul trecut a fost cel mai bun an ca număr de tranzacţii pe piaţa de rezidenţial după 2007

Autor: Alina-Elena Vasiliu 12.06.2016

Anul 2015 a adus, pe piaţa imobiliară, cele mai multe tranzacţii din sectorul rezidenţial după 2007, însă situaţia s-ar putea schimba, în contextul adoptării legii dării în plată, spune Diana Coroabă, partener PwC România, prezentă la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizată de Ziarul Financiar.

„Anul trecut a fost cel mai bun an ca număr de tranzacţii pe piaţa de rezidenţial după 2007, însă se poate schimbă după ce a fost dată legea dării în plată. Trebuie spus că numai persoanele fizice pot să dea imobilele în plată, nu şi cele juridice. Ca urmare a legii dării în plată, băncile sunt nevoite să înregistreze costuri suplimentare în raport cu pieţele de capital, cu administrarea de stocuri şi cu provizioanele”, a spus Diana Coroabă.

Alte declaraţii făcute de Diana Coroabă la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2016:

Dacă dezvoltatorul a cumpărat sau a primit prin darea în plată apartamentul, poate să-l vândă în scutire. Dacă însă el l-a construit sau l-a achiziţionat cu TVA şi decide să-l vândă în scutire, va trebui să facă o ajustare şi să plătească TVA.

La apartamentele noi, construite după 1 ianuarie 2015, deci cu doi ani înaintea semnării procesului-verbal, nu se poate aplica scutirea de TVA.

Există un proiect al Camerei Notarilor, care prevede ca, pentru bunurile date în plată, taxele notariale să fie reduse la jumătate.