Anatomia bursei pe sectoare de activitate. Acţiunile companiilor din doar două sectoare din 14, câte are bursa, afişează plusuri în şase luni

Autor: Liviu Popescu 23.06.2016

Companiile din sectorul resurse energetice, adică printre cei mai mari emitenţi, cum ar fi Romgaz şi Petrom, au minusuri ale acţiunilor chiar şi de 10% din 30 decembrie încoace.

Companiile listate din sectoarele industrie prelucrătoare şi maşini şi utilaje fac parte din cele două cate­gorii din 14 care afişează o evo­luţie po­zitivă pe întreg podiumul acţiu­nilor în şase luni.

Analiza ZF realizată pe baza datelor portalului bursier KTD a avut ca element de ierarhizare evoluţia descrescătoare a preţului acţiunilor în şase luni şi nu a ţinut cont de variaţia în ultimul an (iunie 2015-iunie 2016).

Electroputere Craiova (EPT), Turbo­me­canica Bucureşti (TBM) şi Vrancart Adjud (VNC) sunt cele trei companii care activează în sectorul industrie prelucrătoare şi care au avut o evoluţie pozitivă a titlurilor în primele şase luni. Acţiunile EPT au crescut cu 53%, cele ale TBM cu 51%, iar Vrancart a înregistrat un avans de aproape 28% al acţiunilor în perioada 30 decembrie 2015 - 21 iunie 2016.