Sociologia şi antropologia alimentaţiei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 14.07.2016

Angelica Marinescu

Sociologia alimentaţiei

Teorii, perspective şi tendinţe contemporane

Editura Tritonic

 

„Volumul de faţă reprezintă sinteza cursurilor de sociologia şi antropologia alimentaţiei şi gastronomiei pe care le-am ţinut în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, începând cu anul 2012, la nivel de licenţă şi de master. Punerea lor în volum se doreşte a fi un mod de a mulţumi studenţilor care şi-au manifestat interesul faţă de aceste cursuri şi au participat cu entuziasm şi asiduitate la ele, dar şi un suport pen­tru viitoarele cursuri sau cercetări din acest domeniu.

Alimentaţia a devenit în ultimii ani una din temele de cerceta­re sociologică importante, iar sociologia alimentaţiei se defineşte ca o arie specializată de cercetare, care îşi propune să ajute la înţelegerea transformărilor contemporane şi să evidenţieze cauzele crizelor alimentare. Acest domeniu de cercetare nu a fost, până de curând, considerat ca fiind de importanţă centrală în sociologie, ceea ce e mai degrabă un paradox teoretic: deşi practicile culina­re reprezintă un loc de exprimare a identităţii şi expun coduri de diferenţiere socială, nu a fost uşor ca alimentaţia să se poziţioneze ca obiect de cercetare autonom. În ciuda interesului arătat în studi­ile socio-umane pentru acest domeniu, nu există încă o sociologie a alimentaţiei, ci mai degrabă sociologii ale alimentaţiei (Poulain, 2002, p. 10), adică perspective de cercetare diferite asupra «faptu­lui alimentar»”