Sociologia şi antropologia alimentaţiei/ de Ziarul de duminică
Angelica Marinescu
Sociologia alimentaţiei
Teorii, perspective şi tendinţe contemporane
Editura Tritonic
„Volumul de faţă reprezintă sinteza cursurilor de sociologia şi antropologia alimentaţiei şi gastronomiei pe care le-am ţinut în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, începând cu anul 2012, la nivel de licenţă şi de master. Punerea lor în volum se doreşte a fi un mod de a mulţumi studenţilor care şi-au manifestat interesul faţă de aceste cursuri şi au participat cu entuziasm şi asiduitate la ele, dar şi un suport pentru viitoarele cursuri sau cercetări din acest domeniu.
Alimentaţia a devenit în ultimii ani una din temele de cercetare sociologică importante, iar sociologia alimentaţiei se defineşte ca o arie specializată de cercetare, care îşi propune să ajute la înţelegerea transformărilor contemporane şi să evidenţieze cauzele crizelor alimentare. Acest domeniu de cercetare nu a fost, până de curând, considerat ca fiind de importanţă centrală în sociologie, ceea ce e mai degrabă un paradox teoretic: deşi practicile culinare reprezintă un loc de exprimare a identităţii şi expun coduri de diferenţiere socială, nu a fost uşor ca alimentaţia să se poziţioneze ca obiect de cercetare autonom. În ciuda interesului arătat în studiile socio-umane pentru acest domeniu, nu există încă o sociologie a alimentaţiei, ci mai degrabă sociologii ale alimentaţiei (Poulain, 2002, p. 10), adică perspective de cercetare diferite asupra «faptului alimentar»”