Fondurile mutuale au adus într-un an un randament maxim de 300 de lei la o sumă de 7.000 de lei investită. La bănci, câştigul după un an este de 150 lei

Autor: Liviu Popescu 14.07.2016

Fondurile monetare, con­siderate cele mai sigure dintre cate­go­riile de fonduri datorită in­vestiţiilor cu grad redus de risc, au adus în perioada iulie 2015-iulie 2016 un câştig de ma­ximum 320 de lei la o investiţie de 7.000 de lei. Spre comparaţie, dacă un investitor ar fi ales în vara anului trecut să depoziteze 7.000 de lei la o bancă, ar fi retras în iulie 2016, aproximativ 170 de lei. Băn­cile plătesc în prezent în medie 1,77% dobândă pentru un depozit în lei cu scadenţa mai mare de un an, faţă de 2,5% pe an cât era în iulie 2015.

Chiar dacă băncile plătesc dobânzi ajunse la minime istorice, inves­titorii nu se încumetă să tran­zacţioneze pe bursă sau chiar să-şi plaseze economiile în fonduri mutuale.

„Sunt patru cauze majore: lipsa tradiţiei bursiere în România (se poate citi şi a culturii finan­ciare), birocratizare excesivă a pro­cesului in­ves­tiţional pentru micul inves­titor, lipsa unui marketing adecvat şi nu în ultimul rând lipsa oricărui stimul fiscal celui care investeşte”, sunt cauzele enu­me­rate de Alin Brendea, directorul ge­neral adjunct al Prime Tran­saction.

Pentru românii care nu se tem să-şi asume mai multe riscuri, o in­ves­tiţie într-un fond de acţiuni poate fi răspunsul la alternativa bancară.