ZF Summit Bankers ‘16. Cornel Con­stan­ti­nescu, prim-vicepre­şedinte ASF: Ponderea pieţelor nonbancare în PIB poate creşte la 20% în cinci ani

Autor: Anelis Baciu 26.07.2016
Activele de pe pieţele nonbancare, respectiv piaţa de asigurări, piaţa de capital şi pensii private, ar putea ajunge în următorii cinci ani să reprezinte circa 20% din produsul intern brut (PIB), faţă de o pondere în PIB de numai 12% în pre­zent, consideră Cornel Coca Con­stan­ti­nescu, prim-vicepre­şedinte al Auto­rităţii de Suprave­ghere Fi­nan­ciară (ASF). În valoare ab­so­lută activele din sis­temul finan­ciar nonbancar ajungeau la finalul anu­lui trecut la 19 mld. euro. Spre com­paraţie, activele din sectorul ban­car sunt de aproape cinci ori mai mari şi reprezintă circa 60% din PIB.
 
„Mă aştept ca ponderea active­lor pie­ţe­lor nonbancare să depă­şeas­că 20% în următorii cinci ani, întrucât au fost cre­a­te toate premi­se­le din punct de ve­de­re legislativ pentru ca acest lucru să se în­tâmple“, a explicat Cornel Coca Con­stan­tinescu în cadrul con­ferinţei ZF Ban­kers care a avut loc la finalul lunii iunie.