Cine sună la telefon sau bate la uşă. APS a devenit cel mai mare recuperator de NPL-uri: 5,8 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 29.07.2016

Compania de recuperare de creanţe APS, din Cehia, a finalizat în S1 achiziţia unor portofolii de credite neper­for­mante (NPL - non-performing loans) cu o valoare nominală cu­mulată de 1,33 mld. euro de la BCR şi Intesa. Aceste tran­zacţii se adaugă  celor 75 de portofolii cu o valoare nominală de peste 4,5 mld. euro.

BCR a decis la finele anului trecut vânzarea unui porto­fo­liu de credite neperformante cu o valoare nominală de circa 1 mld. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie cu credite „rele“ din istoria sistemului bancar românesc. Porto­foliul de NPL-uri de la BCR includea credite corporate şi pentru IMM-uri, garantate şi negarantate. APS susţine că această tranzacţie, finalizată în acest an, este cea mai mare de acest tip din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Al doilea portofoliu achiziţionat de APS, de 261 mil. euro, a fost cumpărat de la Intesa Sanpaolo Bank România.

Compania cehă APS Holding a primit finanţări de la IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale - pentru pre­lua­rea de credite neperformante, dar cola­borează şi cu AnaCap.

Afacerile companiilor de recuperare a creanţelor au explodat în criză, odată cu deteriorarea rapidă a portofoliilor de credite ale băncilor. În 2014 o treime din credite erau neperformante.