Fethullah Gulen este încrezător că autorităţile americane nu vor aproba extrădarea sa în Turcia

Autor: MEDIAFAX 29.07.2016

"Este foarte clar că această cerere este motivată politic şi sunt încrezător că adevarul va conta mai mult. În mod repetat am denunţat tentativa de lovitură de stat şi am negat cu tărie orice implicare," a declarat Gulen pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

"Nu sunt îngrijorat şi voi coopera cu autorităţile americane," a adăugat clericul musulman.

Un fost aliat al lui Recep Taiyyp Erdogan, Gulen spune că "Se pare că după ce a stat la putere pentru mult prea mult timp, preşedintele Erdogan şi partidul lui suferă de boala puterii."

Clericul musulman a confirmat susţinerea sa pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, însă procesul de aderarea este în pericol de a fi suspendat în cazul în care Ankara decide să reintroducă pedeapsa capitală.

"Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a asigura că Turcia rămâne democratică, iar libertăţile şi drepturile fundamentale sunt protejate," a mai precizat Gulen.

Aproximativ 60.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen.