Producţia de electrocasnice merge spre un miliard de euro în 2016

Autor: Cristina Roşca 17.08.2016

Producţia de electrocasnice din Ro­mânia s-a dublat în perioada 2009-2015, iar dacă trendul ascendent con­ti­nuă, pia­­ţa ar putea sparge în acest an pentru prima dată pragul de 1 mld. euro.

Avansul din acest an ar ur­ma să fie dat, pe de-o parte, de evo­luţia bună a fabricilor deja exis­tente şi de inau­gurarea unei noi fabrici, pe de alta. Ast­fel, nemţii de la Kärcher ur­mează să dea în câ­teva săp­tă­mâni dru­mul fa­bricii din Curtea de Argeş, unde vor pro­duce as­pi­ra­toa­re de uz casnic şi industrial.

România are deja cinci mari pro­du­cători de electro­cas­nice finite - Arctic, Electro­lux, Philips, De’Longhi şi Electro­­argeş - dar şi câţiva com­po­nentişti. Pro­ducţia de electro­cas­ni­ce din Ro­mânia aproape s-a du­blat din 2009 până în pre­zent pe fondul unor investiţii noi şi al expan­siunii unor fabrici deja exis­tente. Astfel, piaţa locală începe să se con­tureze tot mai mult ca un hub european în contextul în care poziţia geo­gra­fică este favorabilă, costul cu forţa de mun­că este încă mult mai mic decât în Occi­dent, iar personalul este bine pregătit.

„Pe lângă aceste avantaje trebuie men­­ţio­nată şi tradiţia care joacă un rol cheie. Mai mult, România este o oază de siguranţă în contextul geopolitic ac­tual unde avem neliniştile din Turcia şi Ucraina“, spune Dragoş Sîrbu, direc­to­rul executiv al Flanco, al doilea cel mai mare retailer de electroIT din România.