Reţeaua teroristă Stat Islamic ar trebui cooptată la negocieri, afirmă un politician britanic

Autor: Mihai Draghici 17.08.2016

Întrebat în timpul unei dezbateri televizate dacă organizaţia fundamentalistă sunnită ar trebui să participe la negocieri de pace în Orientul Mijlociu, Owen Smith a declarat că trebuie implicaţi "toţi actorii" beligeranţi.

"Eu am participat timp de trei ani la procesul de pace din Irlanda de Nord, am fost parte a echipei de negociatori britanici (...). Opinia mea este că, în final, toate soluţiile la crizele internaţionale sunt obţinute prin dialog, astfel că, dacă va fi să încercăm să găsim o soluţie, trebuie implicaţi toţi actorii beligeranţi. Dar, în acest moment, reţeaua teroristă Stat Islamic nu este interesată de negocieri. La un anumit moment, pentru a rezolva această criză, va trebui să aducem toate părţile la masa negocierilor", a afirmat Owen Smith, care cere demisia liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, şi va concura într-un vot de contestare.

Ulterior, pe fondul criticilor, Smith a nuanţat: "Înainte de organizarea negocierilor, organizaţia teroristă Stat Islamic trebuie să renunţe la violenţe, să înceteze toate actele teroriste şi să se asume un angajament pentru găsirea unei soluţii politice".