Statele Unite minimalizează riscul unei iminente invazii ruse în Ucraina

Autor: Mircea Olteanu 20.08.2016

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că nu poate exclude o posibilă invazia rusă pe "scară largă", în contextul manevrelor militare ale Moscovei şi creşterea în intensitate a violenţelor din estul Ucrainei unde activează separatiştii proruşi.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a declarat că Statele Unite se arată preocupate de retorica virulentă a celor două părţi implicate în criza din Ucraina.

"Suntem îngrijoraţi de ocuparea în continuare a regiunii Crimeea de către Rusia şi suntem preocupaţi de nivelul tot mai intens al violenţelor în estul Ucrainei. Însă nu observăm acest unicorn pe care o mulţime de oameni îl urmăresc, această idee că ar exista o acumulare de forţe sau o mişcare masivă pe termen scurt care este pe punctul de a se produce," a declarat Jeff Davis.

"Cred că ceea ce vedem sunt manevrele asociate cu exerciţiile militare deja programate, şi nu observăm această acumulare masivă de forţe care a tot fost sugerată," a declarat oficialul american care a menţionat că Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape situaţia.

Forţele navale şi terestre din Rusia au efectuat exerciţii de simulare a transferului rapid de armament, în Crimeea, în contextul vizitei în regiune a preşedintelui Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor cu Ucraina

Recent, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că foloseşte metode "teroriste" pentru declanşarea unui conflict în Crimeea, după confruntări soldate cu moartea a doi militari ruşi, în timp ce Administraţia de la Kiev susţine că Moscova caută pretexte pentru intensificarea conflictului militar.