Marii fermieri: Sunt producţii record la grâu şi rapiţă. Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: „Vorbim în permanenţă de secetă într-o ţară în care atâta apă se scurge pe Valea Sâmbetei degeaba şi nu o bagă nimeni în seamă“

Autor: Roana Rotaru 29.08.2016

Producţia de grâu va depăşi pentru prima dată în ultimii zece ani 4 tone la hectar, în creştere cu 7% faţă de 2015, în timp ce marii jucători din agrobusiness vorbesc de randamente bune şi la rapiţă şi chiar la floarea-soarelui în unele zone. Cea mai lovită cultură din acest an pare să fie porumbul, afectat de secetă.

„Dificultăţile din anul trecut s-au perpetuat şi anul acesta, vorbim în permanenţă de secetă, de lipsa de apă, într-o ţară  în care atâta apă se scurge pe Valea Sâmbetei degeaba şi nu o bagă nimeni în seamă. Într-o ţară cu un nivel hi­drografic ridicat,  cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de lipsă de apă şi de diminuare a producţiei din cauza secetei“ , a spus Mihai Anghel, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din agricultura românească. 

Anghel, care face afaceri de 760 de milioane de lei cu Cerealcom Dolj, spune că a avut în acest an producţii record atât pentru rapiţă, cât şi pentru grâu.

Anul trecut producţia de cereale a României a fost de 22,1 milioane de tone, un an în care vremea nefavorabilă a condus la diminuarea producţiei agricole vegetale la majoritatea culturilor. Cu toate acestea, România a stat pe podium în Uniunea Europeană, ocupând locul întâi la producţia de floarea-soarelui, locul doi la porumb şi locul cinci la grâu, conform Eurostat.