Proprietarul Agromixt Şerban: „Ne-a mers rău şi anul trecut şi anul acesta din cauza secetei“

Autor: Roana Rotaru 31.08.2016

Compania Agromixt Şerban, controlată de producătorul agricol român Ioan Şerban, care deţine o fermă de porci de 1.000 de capete şi care cultivă cereale şi oleaginoase pe o suprafaţă de 700 de hectare în comuna Sârbii-Măgura, judeţul Olt, a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 3,1 mil. lei (circa 700.000 euro) la acelaşi nivel ca în anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Cu toate acestea, compania a înregistrat anul trecut o pierdere de peste 770.000 lei (circa 170.000 euro) din cauza secetei, care i-a uscat cea mai mare parte din producţii.

„În ceea ce priveşte producţia de cereale ne-a mers rău şi anul trecut şi anul acesta din cauza  secetei. Anul trecut seceta ne-a afectat 60%-70% din culturi, fiind un an în care am lucrat în pierdere. Anul acesta cultura de grâu a fost profitabilă pentru că, deşi s-a vândut la preţ mic, măcar a fost producţie. În zona noastră randamentul este de 4-4,5  tone la hectar. Âsta e potenţialul zonei“, a spus Ioan Şerban, proprietarul fermei Agromixt Şerban din judeţul Olt.

Fermierul cultivă grâu, triticale (hibrid de grâu şi secară - n. red.), porumb, mazăre, floarea-soarelui şi rapiţă pe care le vinde către marii traderi de cereale precum Agricover sau BriseGroup, potrivit reprezentantului companiei.