Andrei Rădulescu, economist-şef BT: Încrederea în economie s-a ameliorat în august, la maximul ultimelor şase luni

Autor: Roxana Rosu 31.08.2016

El a adăugat că indicatorul de încredere calculat de Comisia Europeană a crescut cu un ritm lunar de 0,6 puncte, la 104,2 puncte (maximul ultimelor şapte luni).

În acelaşi ton, ancheta de con­junc­tură realizate de INS în august arată că ma­na­­gerii de companii din Românai cred că, între august şi octombrie, co­mer­ţul cu amă­nuntul, construcţiile, ser­viciile şi industria vor avea o ten­dinţă de creştere, toate sectoarele eco­nomice urmând să fie carac­terizate de stabilitatea preţurilor. Totuşi, managerii din industria pre­lucrătoare preconizează pen­tru urmă­toarele trei luni creştere mo­de­rată a volumului producţiei (sold conjunctural de doar +8%).

La nivelul zonei euro, indicatorii Comisiei Europene nu arată acelaşi grad de optimism, încrederea în economie deteriorându-se în august, pe fondul resimţirii consecinţelor votului pro-Brexit care duc la incertitudini la nivel de planuri investiţionale. Indicatorul Comisiei Europene a scăzut cu un punct faţă de iulie, la 103,5 puncte (minimul ultimelor cinci luni).