Pe 13 septembrie preşedintele Franţei este la Braşov pentru a deschide noua fabrică de elicoptere Airbus

Ziarul Financiar 08.09.2016

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va fi prezent la ceremonia de deschidere a noii fabrici de elicoptere Airbus de la Braşov, pe 13 septembrie, potrivit unui anunţ al companiei.

La deschidere vor mai participa şi premierul Dacian Cioloş şi Christian Cornille, vice-preşedintele executiv Industrie al Airbus Hellicopters. 

 

Şeful Airbus Helicopters: România este cel mai bun loc pentru investiţii în domeniul aeronautic. Fabrica din Braşov va deservi piaţa globală

Guillaume Faury, CEO al Airbus Helicopters, companie care are în derulare o investiţie într-o unitate de asamblare a elicopterelor Airbus H215 pe platforma IAR Ghimbav (judeţul Braşov), spune că unitatea va deservi piaţa globală.

 
„Am ales România pentru că am crezut şi suntem convinşi încă de faptul că acesta este cel mai bun loc pentru investiţii în domeniu. Avem o relaţie îndelungată cu România şi atunci când a trebuit să luăm decizia (investiţiei - n. red.) am observat că abilităţile, know-how-ul şi oamenii din România, dar şi parteneriatul pe care îl aveam la acel moment cu IAR au fost factorii care au creat un mediu propice pentru a continua să investim.  (...) Elicopterele H215 făcute în Braşov vor deservi piaţa globală“, a declarat Guillaume Faury, prezent la fabrica de elicoptere a gigantului din localitatea Marignane, de lângă Marsilia (Franţa).
 
Executivul s-a aflat în sudul Franţei cu ocazia unei vizite a vicepremierului Costin Borc la unitatea Airbus Heli­copters, cea mai mare fabrică de elicoptere din lume. Borc a vizitat unitatea de producţie şi a purtat discuţii cu oficialii companiei, care doar la unitatea din Marignane are 8.000 de angajaţi.
 
„Aş vrea ca România să fie un pol aeronautic şi pe partea de avioane, nu doar pe cea elicoptere“, a declarat vicepremierul şi ministrul român al economiei.
 
Airbus va angaja circa 350 de oameni pentru linia de asamblare a elicopterului H215 atunci când unitatea va atinge capacitatea maximă, nivel la care se va ajunge în anul 2019. Acest nivel presupune asamblarea a 15-20 de elicoptere.
 
Preţul unui elicopter Airbus H215 cu dotări minime este de 13 milioane de euro şi poate depăşi acest nivel în funcţie de opţionale.
 
„Nu ştiu cine va fi primul client, însă dorinţa mea este ca primul cumpărător să fie din România“, a spus Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters România. Execu­tivul spune că producţia fabricii din Ghimbav va fi adaptată la cerinţele pieţei şi că deocamdată se concentrează pentru atingerea obiectivului de 15-20 avioane anual în 2019.
 
„Avem în prezent prima grupă de 23 de angajaţi care sunt în training la fabrica din Marignane şi investim mult în pregătirea oamenilor aici timp de 11 luni“, a afirmat acesta.