Bursele lumii se clatină din nou după ce investitorii simt că băncile centrale dau înapoi şi nu mai aruncă cu bani

Autor: Dan Grigore Ivan 12.09.2016
Decizia Băncii Centrale Europene de a nu prelungi achiziţia de obligaţiuni după martie 2017 şi declaraţiile oficialilor băncii centrale americane, care încurajează o apreciere a ratei de politică monetară cât mai curând, au condus la scăderi însemnate pe marile pieţe de capital ale lumii la sfârşitul săptămânii trecute. 
 
Astfel, doar vineri, indicele S & P 500, referinţa pieţei de capital americane, a scăzut cu 2,45% - una dintre cele mai mari scăderi din acest an. De asemenea, indicele VIX, ce măsoară volatilitatea din piaţă, a crescut cu 40% vineri, ajungând la cea mai mare valoare după perioada imediat următoare Brexitului.
 
Sectorul utilităţilor - unul dintre cele mai performante în ultimul an, cu o creştere de peste 8% –, a fost cel mai tare lovit vineri, afişând o depreciere de 3,41%.   La polul opus, cea mai mică scădere a fost consemnată de sectorul financiar, unul dintre cele afectate în ultimul an, ce a afişat o scădere de 1,79%. Explicaţia rezidă în faptul că o posibilă apreciere a ratei de politică monetară ar ajuta în primul rând sectorul financiar-bancar, marjele de profit erodate puternic fiind antrenate şi de dobânda menţinută de Fed ani de zile la unele dintre cele mai mici valori din istorie.
 
Pe piaţa germană, indicele DAX a scăzut cu 1,03% în ultima săptămână, în timp ce doar vineri a scăzut cu 0,95%. Cea mai mare depreciere dintre constituenţii indicelui german a fost înregistrată de compania de real estate Vonovia, ale cărei acţiuni au coborât cu 3,85%, şi de producătorul de materiale de construcţii Heidelbergcement, ce a înregistat o depreciere de 3,62% a valorii de piaţă. Pe de altă parte, acţiunile Deutsche Bank au continuat evoluţia pozitivă, după o apreciere de 4,12%, cea mai mare din principalul indice al bursei de la Frankfurt. 
 
La Paris, indicele CAC 40 a coborât cu 1,13%, cea mai mare scădere fiind marcată de compania ArcelorMittal, cu 3,09%, în timp ce acţiunile asigurătorului AXA s-au apreciat cu 1,07% - cea mai mare din indicele francez.
 
De asemenea, bursa de pe malul Tamisei a fost atinsă de valul de precauţie şi pesimism care a definit ultima săptămână. Indicele britanic a coborât cu 1,71% în această perioadă, în timp ce doar vineri scăderea a fost de 1,19%.
 
Cu toate acestea, acţiunile băncilor britanice au reuşit să închidă în urcare, RBS afişând o apreciere de 2,28%, Barclays de 0,89%, iar HSBC de 0,82%.