Juncker cheamă europenii la armată. ”UE are nevoie de o structură militară permanentă”

Autor: Ştefan Stan 14.09.2016

Uniunea Europeană are nevoie de un sediu militar pentru a forma o armată comunitară, a spus Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, la Strasbourg, scrie BBC.

El a adăugat că absenţa unei structuri permanente are ca rezultat pierderea banilor pe misiuni. Juncker a rezervat o parte din discursul său annual pentru votul neaşteptat al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.  

El a insistat că blocul comunitar nu este supus niciunui risc în urma deciziei Marii Brtainii şi a cerut ca negocierile pentru Brexit să înceapă cât mai repede. De asemenea, el a avertizat Marea Britanie să nu se aştepte la un tratament preferinţial şi acces selectiv la piaţa Uniunii Europene, fără să accepte libera circulaţie de oameni.  

Votul pentru Brexit a impulsionat discuţiile pentru o cooperare mai bună în domeniul apărării, pentru că Marea Britanie a fost statul care a obiectat mereu că o armată a UE ar putea reprezenta un conflict de interese cu NATO.

Juncker a subliniat faptul că o forţă militară europenă ar trebui să fie complementară NATO. ”Mai multă apărare pentru Europa nu înseamnă mai puţină solidaritate transatlantică”, a spus el.

El a adăugat că un Fond de Apărare European ar stimula cercetarea militară şi dezvoltarea.