A venit şi rândul Bancpost să cedeze în faţa dării în plată. Avansul a fost redus la 25% la lei şi 35% la euro

Autor: Anelis Baciu 16.09.2016

Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a redus avansul minim cerut la creditele ipotecare standard de la 35% la 25% la împrumuturile în lei şi de la 43% la 35% la cele în valută, intrând astfel în rândul băncilor care au cedat în faţa dării în plată. Noile condiţii de creditare sunt aplicabile pentru creditele cu o valoare mai mică de 150.000 euro şi asigurare de viaţă ataşată, acordate pentru achiziţia unei locuinţe de reşedinţă. O altă condiţie impusă de Bancpost este ca locuinţa să fie din oraşe cu peste 15.000 de locuitori, în care piaţa imobiliară este una dinamică.

Bancpost este a cincea bancă care a redus până acum avansul la creditele ipotecare, alăturându-se CEC, BCR, BRD şi Piraeus Bank.

Revolta băncilor împotriva le­gii dării în plată prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% nu a durat prea mult, în con­di­ţiile în care standardele ridicate de creditare nu au făcut altceva decât să trimită vânzările noi în că­dere liberă şi implicit şi veni­tu­rile bancherilor de pe acest seg­ment. Acum toate băncile se gân­desc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea redu­cerii avansului. Specialiştii din piaţă se aşteaptă ca până la finalul acestui an toate băncile să ia măsuri în ceea ce priveşte standardele de creditare ipotecară pentru a reveni în piaţă. După intrarea în vigoare a legii dării în plată toate băncile au majorat avansurile, justificând majorarea pe seama anticipării unor riscuri mai mari.