Angela Merkel admite erori în materie de imigraţie ce au generat înfrângerea electorală. "Îmi asum responsabilitatea, în calitatea de lider al partidului şi de cancelar"

Autor: Mediafax 19.09.2016

"Îmi asum responsabilitatea, în calitatea de lider al CDU şi de cancelar", a declarat Angela Merkel.

Merkel a exprimat regret pentru situaţia care a condus la venirea a peste 1,2 milioane de imigranţi extracomunitari în Germania în cursul anului 2015.

Cancelarul a precizat că s-a bazat prea mult pe procedurile europene în materie de azil, dar "problema a devenit a poporului german".

"Dacă aş putea, aş da timpul înapoi mulţi ani, pentru a ne pregăti mai bine în scopul gestionării problemei imigranţilor", a subliniat Merkel, conform publicaţiei Die Zeit.

Partidul Social-Democrat a câştigat alegerile desfăşurate în landul Berlin, cu 21,6%, în timp ce formaţiunea Angelei Merkel, CDU, s-a clasat pe locul doi, cu 17,6%. Partidul naţionalist Alternativă pentru Germania (AfD) s-a clasat pe locul cinci, după Die Linke şi Verzi.

Este a doua oară în mai puţin de o lună când CDU suferă o înfrângere electorală. Criza imigranţilor a permis ascensiunea formaţiunii naţionaliste Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta).

"Aceste înfrângeri trebuie să fie un semnal de trezire", a reacţionat Markus Soeder, ministrul Finanţelor din landul Bavaria şi membru al Uniunii Creştin-Sociale (CDU), filiala bavareză a CDU.