Cel mai bogat om al lumii face anual în România afaceri de 1 miliard de lei

Autor: Cristina Roşca 20.09.2016
Miliardarul spaniol Amancio Ortega, devenit recent cel mai bogat om din lume după ce l-a depăşit pe Bill Gates, are în România afaceri anuale de 1 mld. lei (225 mil. euro) din modă, el controlând grupul Inditex, care deţine în porto­fo­liu afaceri precum Zara sau Massimo Dutti. Mai mult, pe pia­ţa din România marja de profit a Inditex este de circa 14%, printre cele mai mari din domeniu.

Cifra de afaceri a spaniolilor pe pia­ţa locală a crescut cu 18% anul tre­cut, pe fondul expansiunii pe de-o par­te şi al creşterii consumului pe de alta. La nivel de grup, Inditex este cel mai important jucător de pe piaţa lo­cală de modă, atât după cifra de afa­ceri, cât şi după numărul de maga­zine. Pe piaţa locală Inditex este pre­zent cu şapte dintre branduri în of­fline, respectiv Zara, Zara Home, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti, Oysho şi Stradivarius. În total în offline com­pa­nia a ajuns la peste 120 de maga­zine. În on­line compania are toate cele opt branduri, celor din offline li se adaugă Uterque, poziţio­nat pe segmentul premium.

La nivel global grupul de modă Indi­tex, controlat de an­tre­prenorul spa­niol, are afaceri de aproape 21 mld. euro anual cu circa 7.000 de magazine în peste 90 de ţări. Ro­mânia con­tri­buie astfel cu 1,1% la totalul businessului unuia dintre cei mai im­portanţi jucători din moda mondială, un gigant care gru­pează branduri precum Zara, Massimo Dutti sau Bershka.

Miliardarul spaniol Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, a ajuns la o avere de 79,5 mld. dolari (70,9 mld. euro) după ce acţiunile companiei sale s-au apreciat cu 2,5%. El l-a surclasat astfel pe Bill Gates, care are „doar“ 78,5 mld. dolari, potrivit Forbes.