Top 30 al celor mai mari proprietari de ovine din România

Autor: Roana Rotaru 23.09.2016
Efectivul de ovine al României a crescut de la 8,4 milioane de capete în 2010 la 9,8 milioane de capete anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, dar fermierii spun că au ajuns să-şi vân­dă fermele din cauza con­diţiilor din piaţă.

Fermierii din sec­to­­rul creşterii ovi­nelor se plâng că sunt la li­mita pro­fita­bilităţii din cauza scăderii pre­ţului cărnii de oaie, a ce­rerii scăzute atât pe plan naţional, cât şi la ex­port şi a sub­ven­ţiilor care sunt mai mici faţă de anii precedenţi.

„Acum 5-6 ani dă­deam kilo­gra­mul de brânză cu 15 lei, acum e 10 lei kilogramul, or, la aşa preţ mai bine nu mulg şi vând mieii la ex­port. Lâna se vin­dea cu 2 lei, acum se dă cu 0,50 lei. Ber­becuţul se vindea cu 8 lei-8,5 lei, iar acum preţurile au scă­zut la 5-6 lei kilo­gramul în viu. Subvenţiile au fost 45 lei a fost acum sunt 26 lei“, a declarat pentru ZF Liviu Boldan, un fermieri cu 3.000 de oi care a încasat anul tre­cut subvenţii de peste 20.000 de euro, potrivit APIA, şi care spune că în tre­cut avea bani de inves­tiţii, dar acum are difi­cultăţi în a-şi cumpăra un tractor cu 20.000 de euro.

Cei mai mari 30 de crescători de ovine din România au încasat împreună subvenţii de  circa jumătate de mi­lion de euro, cam cât a în­casat singur cel mai ma­re beneficiar din sec­torul creşterii bovi­ne­­lor, DN Agrar Apold, o companie cu acţionariat olan­dez, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Anul trecut subvenţia pe cap de oaie a fost de 26 de lei (circa 6 euro).