Bancherii au câştigat acelaşi salariu ca anul trecut, deşi băncile au fost pe profit

Ziarul Financiar 24.09.2016

După ce în anii de criză salariul mediu net din industria ban­ca­ră a continuat să crească ne­stingherit de pierderile băn­cilor, de restructurare sau de restrângerea creditării, în prezent creşte­ri­le salariale au fost stopate, câştigul mediu din bănci rămânând în iulie 2016 la aproape ace­laşi nivel ca în iulie 2015.

Potrivit datelor de la Institutul de Statis­tică (INS), în luna iulie bancherii câştigau în medie lunar 4.304 lei. În pofida absenţei creş­te­rilor salariale, anga­jaţii din bănci rămân în con­tinuare prin­tre cel mai bine plătiţi angajaţi din eco­no­mie. Faţă de 2008 salariile din bănci sunt cu peste o treime mai mari şi de peste do­uă ori mai mari decât venitul mediu pe economie.

Câştigurile bancherilor sunt influenţate de factori precum bonusuri de performanţă şi pri­me, ceea ce face ca în unele luni din an ve­ni­tul mediu să fie mai mare decât în altele. 

Pe de altă parte, în 2013 cel mai bine plă­tiţi bancheri din România câştigau anual pes­te un milion de euro, potrivit Autorităţii Ban­care Europene (EBA), care nota că unul face parte din echipa de top manage­ment, iar cel de-al doilea venea din in­vest­ment banking. Câştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cunos­cute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună.