Moody’s reduce ratingul suveran de credit al Turciei la junk

Autor: Catalina Apostoiu 26.09.2016

Ratingul de credit al Turciei a fost redus la junk de către agenţia de evaluare financiară Moody’s, care a finalizat o revizuire iniţiată după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, scrie Bloomberg. Moody’s a invocat riscuri legate de necesităţile de finanţare externă ale Turciei şi deteriorarea condiţiilor de pe piaţa creditului pe fondul încetinirii creşterii economice. 

Ratingul a fost redus la „Ba1” de la „Baa3”. Fitch Ratings este acum singura agenţie importantă de evaluare financiară care a păstrat calificativul Turciei în categoria investment grade. „Riscul unei inversări bruşte a fluxurilor de capital străin, al unei accelerări a reducerii rezervelor şi, în cel mai sumbru scenariu, al unei crize a balanţei de plăţi s-a accentuat”, se arată într-o declaraţie a Moody’s. Odată cu reducerea ratingului, dificultăţile cu care Turcia se confruntă în atragerea de capital străin necesar acoperirii deficitului său de cont curent, cel mai ridicat din rândul economiilor G-20, ar putea creşte.

Retrogradarea ar putea declanţa vânzarea forţată de obligaţiuni turceşti de 8,7 miliarde de dolari, anticipa JPMorgan Chase în august. Decizia Moody’s survine la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat agenţiile de rating într-un interviu acordat Bloomberg. “Nu-mi pasă deloc” dacă acestea-şi reduc ratingurile, a declarat acesta, acuzând agenţiile că iau decizii bazate pe factori politici mai degrabă decât economici.