Întâlnire OPEC pentru oprirea scăderii preţurilor petrolului

Autor: Mediafax 27.09.2016

Bouterfa spune că miercuri are loc o întâlnire informală a membrilor organizaţiei, cu ocazia conferinţei energiei din Algeria, dar nu exclude ca evenimentul să devină formal. „Nu vom ieşi din întâlnire cu mâna goală”, a declarat acesta.

Scăderea preţurilor a cauzat probleme ţărilor mai sărace din OPEC. Preţul a scăzut de la 100 de dolari pe baril la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Preţul înregistrat vineri a fost de 44.48 de dolari pe baril.

„Având în vedere că OPEC nu a ajuns la nici o înţelegere în ultimele 12 luni, pare improbabil că va începe acum”, a susţinut Michael Hewson, analist al pieţelor pentru CMC Markets UK, trader pe pieţele financiare.

Cei 14 membri OPEC, care produc aproape o treime din petrolul din lume, nu au ajuns până acum la o înţelegere de reducere a supraproducţiei care susţine actualul nivel al preţurilor. Arabia Saudită, cel mai important membru OPEC, care s-a împotrivit reducerii producţiei, ar putea fi acum de acord, a susţinut ministrul. Arabia Saudită a înregistrat un record de producţie de 10,69 milioane de barili pe zi în august 2016, comparativ cu 10,2 milioane în ianuarie, conform datelor oferite de Bloomberg.

După şase luni, Iranul a atins din nou nivelul de producţie pe care îl avea înainte de sancţiunile internaţionale, ceea ce a alimentat ideea că se va ajunge la un acord. Oficiali saudiţi şi iranieni s-au întâlnit deja la Viena, unde Arabia Saudită ar fi declarat că ar putea reduce producţia, dacă Iranul opreşte extracţia, anunţă un comunicat Saxo Bank, o bancă de investiţii specializată în tradingul online.

„Fiecare stat din organizaţie e de acord că este nevoie să se stabilizeze preţurile; rămâne la latitudinea noastră să găsim un format care să mulţumească pe toată lumea. Cea mai bună soluţie ar fi îngheţarea (n.r. producţiei)”, a adăugat Bouterfa.

Membrii OPEC pierd între 300 de milioane şi 500 de milioane de dolari pe zi. „Nici o companie petrolieră nu va rezista dacă preţurile pe baril rămân sub 50 de dolari”, a declarat ministrul Noureddine Bouterfa.

Pe fondul creşterii de producţie, ţiţeiul s-a stabilizat, aşteptând ca OPEC şi Rusia să ajungă la un acord în Alger, în sensul limitării extracţiei, până miercuri, anunţă Saxo Bank.