Cum văd analiştii peisajul monetar în perspectivă. Politica monetară rămâne în stand-by în acest an. Şansele de relaxare monetară se disipează, iar 2017 vine cu creşterea dobânzii

Autor: Claudia Medrega 28.09.2016

Perspectivele inflaţiei şi evoluţia progno­zată pentru creşterea eco­no­mică ar permite menţinerea ac­tualului mix de politică monetară pâ­nă la sfârşitul anului, însă şan­sele relaxării monetare se disipează, iar anul 2017 ar putea să aducă creşterea dobânzii-cheie, anticipează majoritatea analiştilor.

Chiar şi guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu, a dat de înţeles în ultimul discurs din sep­tembrie că nu ar mai exista spaţiu de rela­xa­re monetară, dar nici fiscală. „A relaxa su­pli­mentar politica fiscală ori pe cea monetară în locul unei accelerări a reformelor struc­turale nu este deloc o alegere înţeleaptă pe termen mediu sau lung!“, a spus Isărescu.

În aceste condiţii, în perioada următoare BNR ar putea să pună accentul pe instru­men­te flexibile, cu impact imediat, precum ges­tionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă, în timp ce şansele relaxării monetare, eventual prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), se disipează.