MAE rus: Ancheta occidentală în cazul avionului prăbuşit în Ucraina este "tendenţioasă"

Autor: Mediafax 28.09.2016

"Rusia exprimă dezamăgire că situaţia referitoare la prăbuşirea avionului Boeing nu se schimbă. Concluzia procurorilor olandezi confirmă că ancheta este tendenţioasă şi motivată politic", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit site-ului agenţiei Sputnik.

Compania Almaz-Antey, producătorul sistemelor de rachete Buk, afirmă că proiectilul care a doborât avionul malaysian în Ucraina, în 2014, a fost lansat dintr-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene, respingând concluziile comisiei internaţionale de anchetă. "Racheta Buk care a doborât Cursa MH17 în anul 2014 a fost lansată dintr-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene; concluziile procurorilor nu sunt susţinute de dovezi", a transmis producătorul de armament rus Almaz-Antey, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Racheta utilizată pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în Ucraina, în anul 2014, provenea de pe teritoriul Rusiei, a anunţat miercuri o comisie internaţională de anchetă. Robby Oehler, a cărui nepoată a murit în atac, a declarat pentru BBC că procurorii vor investiga circa 100 de suspecţi în cazul incidentului. "Ne-au spus cum a fost transportată racheta Buk, prezentând ca dovezi conversaţii telefonice, fotografii şi înregistrări video", a precizat el. Potrivit procurorilor, racheta a fost lansată din estul Ucrainei, dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, dar fusese adusă acolo din Rusia.

Comisia internaţională de anchetă este formată din procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. Rusia a respins orice implicare în doborârea avionului.

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (MH-17), care zbura pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane aflate la bord au murit. "Anchetatorii au exclus posibilitatea unui atac aer-aer. Avionul care efectua cursa MH17 (Amsterdam - Kuala Lumpur) s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip Buk, lansată din regiunile separatiste din estul Ucrainei", preciza raportul comisiei de anchetă, prezentat în urmă cu un an.