Gala avocaţilor 2016, ediţia a VII-a: Piaţa de avocatură de business va avea o evoluţie bună în 2017, urmând a merge mână în mână cu piaţa de fuziuni şi achiziţii

Autori: Greta Bogdan , Cristina Roşca 03.10.2016

Ziarul Financiar a premiat casele de avocatură implicate în cele mai mari tranzacţii ale anului trecut.



Casele de avocatură care au intermediat cele mai mari tranzacţii din 2015 şi din prima parte din 2016, acorduri de zeci sau chiar sute de milioane de euro, au fost premiate la finalul săptămânii trecute de către Ziarul Finaciar în cadrul Galei Avocaţilor, eveniment ajuns deja la cea de-a şaptea ediţie. Preluarea Albalact de către grupul francez Lactalis, vânzarea operaţiunilor locale ale McDonald’s către grupul maltez Premier Capital sau achiziţia Billa România de către Carrefour sunt doar trei dintre cele zece tranzacţii premiate joi seara de către Ziarul Financiar la evenimentul care a reunit circa 120 de avocaţi şi executivi de top.

Evenimentul a fost realizat de Ziarul Financiar împreună cu partenerii Muşat & Asociaţii, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, NNDKP, Schoenherr, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, PeliFilip, DLA Piper, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

Producţia, sectorul imobiliar, cel bancar şi retailul au fost anul trecut vedetele pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, unde s-au încheiat circa

120 de acorduri cu o valoare totală de peste 3 mld. euro, maximul ultimilor ani. În 2015, piaţa de fuziuni şi achiziţii s-a dezmorţit la nivel internaţional, iar România a simţit şi ea „o gură de aer proaspăt“.

Efervescenţa de pe această piaţă a continuat şi în 2016, când au fost încheiate şi anunţate o serie de acorduri importante, cum ar fi preluarea Albalact, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale româneşti, de către Albalact. Au urmat însă şi altele, printre cele mai recente numărându-se preluarea fostei fabrici de pâine Titan din comuna Pantelimon, judeţul Ilfov, de către un consorţiu suedez cu afaceri de 1,1 mld. euro.

Avocaţii şi executivii prezenţi joi seara la cea de-a şaptea ediţiei a Galei Avocaţilor organizate de Ziarul Fi­nanciar cred că şi în acest an (ultimele luni), dar şi în 2017 vom continua să vedem noi acorduri. Mai mult, într-un sondaj organizat de ZF la eveniment, majoritatea celor prezenţi în sală (55%) au votat că în 2017 urmează a fi încheiate între trei şi zece treanzacţii de peste 100 de milioane de euro.

Doar 7% au fost chiar mai optimişti, votând un număr chiar mai mari de astfel de acorduri, restul optând pentru prudenţă.

În 2015, ultimul an întreg pentru care există date, au fost încheiate mai puţin zece astfel de deal-uri în sectoare precum bancar sau imobiliare. Retailul, logistica, HoReCa şi FMCG-ul au avut la rândul lor acorduri de zeci de milioane de euro, potrivit datelor ZF.

Pentru 2017, invitaţii prezenţi la gala ZF pariază pe IT, sectorul financiar-bancar şi agrobusiness pentru a fi sectoarele vedetă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. Real estate-ul şi serviciile me­dicale sunt de asemenea printre opţiu­nile alese de mai mulţi dintre cei prezenţi în sală.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii este un barometru al economiei în ansamblul său şi mai mult, merge mână în mână cu piaţa de avocaturii de business, o piaţă de circa 150-180 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Piaţa de avocatură este printre puţinele sectoare din economie controlate de firme de avocatură româneşti. Avocaţii premiaţi la finalul săptămânii trecute spun că România are avocaţi care se pot aşeza la masă cu orice alţii din lume, singura diferenţă fiind onorariile mai mari ale acestora din urmă. Despre munca de avocat implicat într-o tranzacţie im­portantă aceştia au mai spus că implică o muncă asiduă, sute de ore de studiu, analiză şi negocieri şi, de multe ori, nopţi nedormite.

Despre economia în ansamblul său, cei mai mulţi dintre avocaţii şi executivii prezenţi la eveniment afirmă că va creşte, 42% pariind pe un avans cuprins între 1 şi 3%. Un sfert dintre cei prezenţi în sală estimează pe un plus de 3-5%, în timp ce alţi un sfert au votat pentru stagnare. Mai puţini - câte 5% - cred că economia va scădea sau va avansa cu peste 5%.

Evenimentul Gala Avocaţilor, organizat la finalul săptămânii trecute de Ziarul Financiar, a reunit circa 120 de avocaţi şi executivi de top, care au participat la un sondaj interactiv în care şi-au exprimat părerea privind mai multe aspecte economice. Ei au votat şi au ales cum cred că va evolua economia în ansamblul său în 2017, în ce direcţie va merge piaţa de tranzacţii anul viitor şi care vor fi domeniile vedetă. Ei au ales şi afacerile antreprenoriale româneşti în care ar investi şi şi-au exprimat opinia şi cu privire la viitorul premier al României.

 

Cea mai mare tranzacţie din domeniul serviciilor financiare

Premianţi:

- Wolf Theiss, pentru asistenţa acordată UniCredit Bank Austria în procesul de achiziţionare a unui pachet de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank de la Ion Ţiriac

- PeliFilip, pentru asistenţa acordată lui Ion Ţiriac în procesul de vânzare a unui pachet de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank către UniCredit Bank Austria

Ileana Glodeanu (stg.), partener Wolf Theiss: „Am început tranzacţia la 7 şi jumătate dimineaţa, am fost foarte organizaţi şi, culmea, la un moment dat ne-am blocat la un transfer bancar. Am avut emoţii, dar a fost bine. Probabil de aceea a durat atât de mult, că au fost multe zerouri.“

Cristina Filip (dr.), partener PeliFilip: „Am avut un protocol foarte detaliat, iar cu două zile înainte s-au făcut probele tehnice; numărul de zerouri nu este o problemă între profesionişti, dar este important să poţi face ca lucrurile să se petreacă la momentul stabilit. Prima sumă transferată a fost de un euro.“

 

Cea mai mare tranzacţie din domeniul imobiliar

Premianţi

- Dentons, pentru asistenţa acordată GLL Real Estate Partners în procesul de preluare a complexului de birouri Floreasca Park de la Portland Trust

- PeliFilip, pentru asistenţa acordată Portland Trust în procesul de vânzare a complexului de birouri Floreasca Park către GLL Real Estate Partners

Magdalena Răducanu, managing counsel Dentons: „Au fost luni de muncă asiduă, departamentul nostru de real estate ar trebui să îşi asigure creditul aici, au lucrat foarte mult.“

Francisc Peli, partener PeliFilip: „Numărul de şedinţe de negocieri a fost mult mai mic decât cel prevăzut iniţial.“

 

Cea mai mare tranzacţie din retail

Premianţi:

- Ţuca, Zbârcea & AsociaŢii, pentru asistenţa acordată Carrefour în procesul de achiziţionare a Billa România

- Schoenherr, pentru asistenţa acordată grupului german Rewe in vânzarea Billa România către Carrefour

Silvia Opriş, partener Schoenherr: „A fost o muncă foarte intensă depusă de ambele părţi, care a implicat o echipă foarte mare, care a avut multe nopţi nedormite.“

Cristian Radu, Partener, Ţuca, Zbârcea & Asociaţii: „În tranzacţia aceasta au fost implicaţi avocaţi din interiorul ambelor companii, respectiv Carrefour şi Rewe.“

 

Cea mai mare tranzacţie din domeniul serviciilor medicale

Premianţi:

- Bondoc şi Asociaţii, pentru asistenţa acordată MidEuropa Partners în procesul de achiziţionare a Regina Maria de la familia Enayati şi grupul Advent

- RTPR Allen & Overy, pentru asistenţa acordată Advent în procesul de vânzare a Regina Maria către MidEuropa Partners

- NNDKP, pentru asistenţa acordată familiei Enayati în procesul de vânzare a Regina Maria către MidEuropa Partners

Gabriela Cacerea (stg.), partner coordonator Departamentul Corporate şi Energie/Resurse Naturale, NNDKP: „Noi am avut întâi discuţiile dintre vânzători şi după am avut şi discuţiile cu cumpărătorii. Pentru noi au fost mult mai multe ore, probabil peste 500.“

Alina Stăvaru (dr.), counsel RTPR Allen & Overy: „Cele mai multe deal-uri pică din cauza aşteptărilor diferite dintre cumpărător şi vânzător.“

 

Cea mai mare tranzacţie din agrobusiness

Premianţi:

- DLA Piper, pentru asistenţa acordată Origin Enterprise în procesul de preluare a Comfert Bacău şi Redoxim

- Biriş Goran SPARL, pentru asistenţa acordată mai multor antreprenori români în procesul de vânzare a Comfert Bacău şi Redoxim către grupul Origin Enterprise

Paula Corban, corporate DLA Piper: „Cred că această piaţă a fost vedeta anului trecut şi va continua să fie efervescentă şi în anii care urmează România are un potenţial uriaş în agrobusiness şi ar fi păcat să nu îl valorificăm.“

Cristian Mândru, coordonatorul practicii de M&A, Biriş Goran SPARL: „În ceea ce priveşte tranzacţia, ni s-a spus că avem două săptămâni să încheiem acest deal. M-am gândit că sunt avocat de 20 de ani şi nu am mai făcut asta niciodată, dar am vrut să încerc ceva nou şi iată că am făcut ceva împreună.“

 

Cea mai mare tranzacţie din sectorul logistic

Premianţi:

- Dentons, pentru asistenţa acordată P3 în procesul de preluare a Europolis Logistic Park de la CA Immo

Magdalena Răducanu, managing counsel Dentons: „A fost o tranzacţie negociată pe parcursul mai multor luni, a început cu o achiziţie şi în paralel cu o finanţare, iar toate s-au finalizat într-o noapte în care am stat împreună într-o casă de avocatură, începând de la 12:00 noaptea, la 4:00 dimineaţa a venit notarul, astfel încât la 8:00 am avut totul semnat şi dus la cartea funciară.“

 

Cea mai mare tranzacţie din energie

Premianţi:

- Pachiu & Asociaţii, pentru asistenţa acordată Carlyle International Energy Partners în procesul de achiziţionare a operaţiunilor Sterling Resources în România

- Muşat & Asociaţii, pentru asistenţa acordată Sterling Resources în procesul de vânzare a operaţiunilor din România către Carlyle International Energy Partners

Iulian Popescu, partner Muşat & Asociaţii: „Au fost patru perimetre implicate în acest acord. Într-o astfel de tranzacţie nu vezi nimic, toate sunt estimări. Fiecare vede ce vrea. Frumuseţea este că am încheiat tranzacţia cu succes.“

 

Cea mai mare tranzacţie din HoReCa

Premianţi:

- Muşat şi Asociaţii, pentru asistenţa acordată Premier Capital în procesul de achiziţionare a activităţilor McDonald’s în România

- Ţuca Zbârcea & Asociaţii, pentru asistenţa acordată McDonald’s în procesul de vânzare a activităţilor din România către Premier Capital

Cornel Popa (stg.), partener Ţuca Zbârcea & Asociaţii: „A fost o tranzacţie interesantă pentru că nu a existat un M&A tipic însă, părţile vor fi legate cel puţin pentru următorii 20 de ani de-acum înainte dacă lucrurile vor merge bine.“

Iulian Popescu (dr.), partner Muşat & Asociaţii: „Deci ce am reuşit noi să facem a fost să schimbăm oarecum puţin hamburgerul tradiţional într-unul cu gust maltez.“

 

Cea mai mare tranzacţie din FMCG

Premianţi:

- Leroy Şi Asociaţii, pentru asistenţa acordată Lactalis în procesul de preluare a grupului Albalact

- Schoenherr, pentru asistenţa acordată familiei Ciurtin şi fondului de investiţii RC2 în procesul de vânzare a Albalact către grupul Lactalis

Eleonora Udroiu (stg.), managing associate Leroy şi Asociaţii: „S-a muncit foarte mult, a fost o operaţiune complexă cu foarte multe elemente de noutate, deci inovativă pe piaţa românească.“

Silvia Opriş (dr.), partener Schoenherr: „Din perspectiva «no news is good news», atunci când nu auzi foarte multe zvonuri despre o tranzacţie, înseamnă că lucrurile se mişcă. Avem dovada că aşa s-a întâmplat.“

 

Cea mai mare tranzacţie din industria auto

Premianţi:

- NNDKP, pentru asistenţa acordată acordată Swiss Automotive Group în procesul de preluare a unui pachet de 51% din acţiunile grupului Autonet

- Ţuca Zbârcea & Asociaţii, pentru asistenţa acordată antreprenorilor Zoltan Kondor şi Mihaly Lieb în procesul de vânzare a unui pachet de 51% din acţiunile Autonet către Swiss Automotive Group

Răzvan Vlad (stg.), partener NNDKP: „Partea importantă a tranzacţiei s-a întâmplat în Elveţia, însă şi o component esenţială s-a realizat pe piaţa din România, au fost foarte multe elemente pe care le-am lucrat aici.“

Cristian Radu (dr.), partener Ţuca Zbârcea & Asociaţii: „A fost o tranzacţie interesantă şi multijurisdicţională.“

 

Ce spun şefii departamentelor de legal despre relaţia cu casele de avocatură

Fabiola Colomei, legal manager la eMAG and Flanco Group, Şerban Seme­niuc, head of legal la reţeaua de sănătate Regina Maria, şi Bogdan Pleşuvescu, head of legal department la Banca Transilvania, au vorbit joi seara la evenimentul Gala Avocaţilor organizat de ZF despre ce presupune munca lor în interiorul unora dintre cele mai mari companii din România. Mai mult, ei au precizat în ce măsură apelează la casele de avocatură.

Cei trei executivi spun că o parte din problemele juridice ale companiilor lor se rezolvă in house, în timp ce pentru altele, mai complexe, care necesită un volum mai mare de muncă sau o atenţie sporită, se apelează la case de avocatură specializate.

Cel mai des casele de avocatură sunt contractate pentru tranzacţiile de mai mari dimensiuni.

Fabiola Colomei, legal manager eMAG and Flanco Group (dr.)

- La nivel de organizare in house ne concentrăm pe problemele curente, unde avem deja persoane specializate pe diferite subiecte, de exemplu pe domeniile de închirieri, data protection sau pe pe diverse procese care ţin de achiziţiile de marfă.

- În ceea ce priveşte activitatea noastră de anul acesta, pot spune că nu a fost una deosebită, ci doar intensă; am avut un volum mai mare de muncă pe închirieri, pentru că ne-am extins numărul de magazine.

- Bineînţeles, am avut şi proiecte pe M&A, care presupun un volum mare de muncă, nu poate fi făcut corect la nivel intern, din punctul meu de vedere, căci presupune respectarea unor paşi foarte clari, dar şi a unor termene foarte strânse.

Şerban Semeniuc, head of legal reţeaua de sănătate Regina Maria (mijloc)

- Lucrând într-o industrie mai nişată, rezolvăm problemele specializate in house, cu precădere pe cele care ţin de relaţiile cu autorităţile. Aspectele foarte tehnice cum ar fi competition sau data protection sunt analizate la nivel extern.

- 2015 a fost un an atipic pentru noi, însă anul acesta am intrat mai mult în zona aceasta de M&A, am făcut o reîmpărţire a sarcinilor şi am specializat membrii echipei pe anumite arii.

- Anul acesta am avut trei mari tranzacţii, însă pot să spun că suntem în continuare în căutare de oportunităţi, iar dacă vom găsi un partener potrivit, vom intra într-o tranzacţie.

- Am avut multe tranzacţii dezvoltate in house. În funcţie de mărimea fiecărui acord stabilim dacă avem sau nu nevoie de ajutor extern.

Bogdan Pleşuvescu, head of legal department Banca Transilvania (stg.)

- Noi ne-am orientat într-o mică măsură către externalizarea proiectelor, iar atunci când am ales asta a fost în cazul situaţiilor specifice, precum tranzacţia cu Volksbank România.

- Anul acesta a fost un an foarte intens pentru noi, la Banca Transilvania, pentru că am integrat o echipă de consilieri juridici preluată de la Volksbank România, iar acum suntem într-un proces de reorganizare continuă.

- În ceea ce priveşte externalizarea proiectelor, când vorbeşti de parteneriate cu companii mari, listate la bursă, trebuie să ai un partener care să se uite pe aceeaşi tranzacţie şi să acopere cât mai multe dintre riscuri.